Klart ungdomarna ska få skriva högskoleprovet

Om det finns en vilja att öka kapaciteten för höstens högskoleprov finns det också ett sätt.

Återigen är antalet som får skriva högskoleprovet begränsat på grund av pandemin.

Återigen är antalet som får skriva högskoleprovet begränsat på grund av pandemin.

Foto: Janerik Henriksson/ TT

Ledare2021-08-17 15:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Även höstens högskoleprov blir kraftigt begränsat till följd av pandemin. Endast de som är födda 2002 eller tidigare kommer få skriva, precis som förra gången. Dessutom kommer maximalt 40 000 få skriva provet, vilket är knappt hälften av hur många som normalt brukar anmäla sig. I praktiken innebär det alltså att endast de som gått ut gymnasiet kommer få möjlighet att anmäla sig, men det är osäkert om alla ens i den åldersgruppen kommer få plats.

Beslutet framstår som omotiverat. Dödstalen i covid-19 är för närvarande nära noll, antalet på IVA få, och smittspridningen fortsatt mycket begränsad. Därtill är vaccinationstäckningen hög, och vid tidpunkten för provet, den 24:e oktober, kommer den vara ännu högre. Sannolikt kommer i princip samtliga som skriver provet vid det laget ha haft möjlighet att vaccinera sig. Ändå görs bedömningen att antalet platser måste begränsas och att alla som vill inte ska få skriva.

Förvisso är det en korrekt analys att högskoleprovet främst är till för de som avslutat sina gymnasiestudier, och där betygen inte räcker till för den önskade utbildningen. Men även nuvarande gymnasiestudenter kan ha behov av att skriva provet. Gymnasiets upplägg med kursbetyg innebär att det räcker med att ha haft ett dåligt år på för att snittet ska sänkas ordentligt. Beslutet är ett hårt slag mot dem som är i den typen av situation.

Givet att det trots allt finns skäl för att anpassa kommande högskoleprov efter pandemin är det också anmärkningsvärt att man inte har lyckats skala upp kapaciteten. Pandemin inleddes för snart ett och ett halvt år sen, men fortfarande har man inte hittat en lösning som erbjuder alla som vill möjligheten att skriva provet. För lokaler råder det knappast brist på. Frågan inställer sig hur mycket man över huvud taget har försökt. Ansvaret för det vilar tungt på regeringen och högskoleministern Matilda Ernkrans (S).

Det är i dagsläget drygt två månader till provet går av stapeln. Tid finns fortfarande för att försöka hitta en lösning som kan erbjuda alla som vill en möjlighet att skriva provet. Att det går att göra mer visades inte minst under våren 2020 då provet initialt ställdes in, men sen återkom i coronaanpassad form efter den omfattande kritik som följde. I våras utökades kapaciteten genom att det erbjöds två olika dagar att skriva provet. Frågan är varför det inte skulle gå att genomföra en liknande lösning i höst. Problemet skulle absolut kunna lösas, men det fordrar att det faktiskt finns en vilja.