Kan valet handla om något annat än Trump?

Barriärer kan brytas i presidentvalet 2020, så länge inte bara Trump står i centrum.

Pete Buttigieg debatterade med Elisabeth Warren i torsdags.

Pete Buttigieg debatterade med Elisabeth Warren i torsdags.

Foto: Chris Carlson

Ledare2019-12-20 16:31
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det tycks redan stå klart att riksrättsprocessen mot Donald Trump inte kommer att ha någon större inverkan på presidentvalskampanjen 2020. Lika självklart som att representanthuset i veckan beslutade att åtala Trump kommer senaten, som agerar domstol i processen, att fria honom.

Presidenten själv vill ha rättegången ”omedelbart”, få den överstökad. Demokraterna drar ut på processen. De vill ha en ”rättvis rättegång”, med vittnen som kan styrka åtalspunkterna, som är maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. En sista chans att tillfoga presidenten verklig skada, tänker man. Men det är majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, som sätter ramarna för processen.

Riksrättsprocessen var närvarande, men inte på något sätt central, när de sju slutliga (?) aspiranterna till att bli Demokraternas presidentkandidat möttes i en tv-debatt på torsdagskvällen. De är alla ”emot Trump”. Den avgörande frågan blir vem som ska kunna besegra honom. Är det en vänster- eller en mittenkandidat?

Joe Biden, tidigare vicepresident och sedan början ledare i racet, finns i mitten. Om han får ställa upp i november blir det med regeringsduglighet som vapen. ”Det har till och med blivit värre än jag befarade”, säger han om den sittande presidenten. Utmanarna till vänster, Bernie Sanders och Elisabeth Warren, kommer att försöka mobilisera kvinnor och minoriteter med en rejäl omläggning av politiken på till exempel välfärds- och klimatområdet.

En av Donald Trumps stora tillgångar som politiker är förmågan att hela tiden hamna i centrum. Positiva eller negativa sammanhang spelar inte så stor roll heller. Han tackar och tar emot för riksrätten, en scen där han blir friad från ”plumpa” och ”desperata” anklagelser. Han tackar också för att allt cirkulerar runt honom när motkandidaterna framträder, i stället för att de ägnar sig åt sin egen politik.

Det har saknats en joker i den demokratiska kampanjen, en outsider som är obefläckad av Washingtonpolitiken och som kanske inte heller är över 70 år som de övriga. Fram kliver Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend, Indiana, mittenkandidat och öppet homosexuell.

Buttigieg ligger en bra bit efter i opinionen fortfarande, med leder mycket överraskande i Iowa, platsen för det första nomineringsmötet inför valet, den 3 februari. En framgång där ger en skjuts inför de kommande primärvalen. Som det gjorde för 12 år sedan då senatorn Barack Obama överraskande tog hem nomineringen. Obama bröt en barriär 2008. Det är inte omöjligt att Pete Buttigieg bryter en annan barriär 2020.