Både den tidigare regionpolischefen Carin Götblad och den nyss tillträdde chefen Ulf Johansson har pekats ut i Dagens Nyheters granskning av hur högt uppsatta polischefer och deras släktingar tilldelats lägenheter i en fastighet som ägs av Polisens stiftelse.
Det är inte givet att förfarandet är olagligt, men rikspolischefen vill nu att frågan utreds ordentligt. Det är om inte annat en moralisk gråzon som bland andra de två Uppsalabekanta polischeferna har rört sig i: att som styrelseledamöter i stiftelsen tilldela sig själv och sina släktingar lägenheter ur samma stiftelses fastighetsbestånd.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tvekar inte att kalla det för korruption: ”man hamnar i en maktposition och med hjälp av det lyckas man tillskansa sig en förmån. Det ser onekligen ut så, utifrån i alla fall” (DN 21/10). Även Natali Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, har invändningar och understryker hur viktigt det är med transparens för att det inte ska uppstå misstankar om att enskilda skaffar sig personliga fördelar via styrelseuppdrag och liknande.
Oavsett vad en utredning av Polismyndigheten kommer fram till, tjänar regionchefernas lägenhetsförehavanden som en påminnelse om att Sverige inte är förskonat från korruption. Vi lever visserligen i ett av världens minst korrupta länder – vi hamnar på en delad tredjeplats i Transparency Internationals årliga korruptionsgranskning – men att också vi behöver ta frågan på allvar.
Lägenhetsaffärer på attraktiva adresser i centrala Stockholm får lättare uppmärksamhet, men det är bland offentliga upphandlingar som de stora riskerna finns. Årligen upphandlas varor och tjänster för över 700 miljarder kronor. Över 18 000 upphandlingar annonseras varje år. Det är svindlande siffror.
Det är ingen slump att just den bristande kontrollen av upphandlingar lyfts upp av Transparency Internationals Sverigeavdelning som en av anledningarna till att korruptionen i Sverige ökar. Vid upphandlingar rör det sig ofta om stora belopp, reglerna överskrids lätt och risken för intressekonflikter är uppenbar.
Granskningar av det slag som Dagens Nyheter nu gjort av polisens bostadsstiftelse ger omedelbar uppmärksamhet, diskussion och reaktion. Men det stora arbetet mot korruption måste ske i våra kommuner, där närmare 70 procent av all upphandling sker. Att följa upp och kontrollera upphandlingen av ett markarbete. Ett HVB-hem eller en större rörläggning ger kanske inga stora rubriker, men det bidrar till hederligare Sverige.