"JÀmlikhetsdata" Àr ett uselt sÀtt att bekÀmpa rasism

Miljöpartiet borde ha lÀrt sig lÀxan.

Miljöpartiets sprÄkrör MÀrta Stenevi och partikamrater vill gÄ i VÀnsterpartiets fotspÄr.

Miljöpartiets sprÄkrör MÀrta Stenevi och partikamrater vill gÄ i VÀnsterpartiets fotspÄr.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2023-11-14 06:25
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Tidningen Dagen uppmĂ€rksammar att Miljöpartiets partistyrelse inför partiets kongress har tagit fram ett nytt antirasistiskt program, dĂ€r en av idĂ©erna Ă€r att Statistiska centralbyrĂ„n (SCB) "ska fĂ„ i uppdrag att samla in kunskap om svenskars etnicitet och religion, sĂ„ kallad jĂ€mlikhetsdata" (9/11). SprĂ„kröret MĂ€rta Stenevi hör till dem i partiet som har opinionsbildat för det. 

Helt nya tankar Ă€r det inte. Redan för fem Ă„r sedan fattade VĂ€nsterpartiet beslut om att SCB ska samla in och redovisa statistik om just etnisk tillhörighet och religion. 

LĂ€nder som USA har lĂ€nge sorterat in befolkningen i kategorier som ras och etnicitet. PĂ„ senare Ă„r har dessutom de identitetspolitiska vindarna frĂ„n vĂ€st – med kritik mot liberal "fĂ€rgblindhet" – blĂ„st Ă€ven hit.

Syftet med jĂ€mlikhetsdata, eller rasdata som kritiker kallar det, sĂ€gs vara att synliggöra rasism. Men förekomsten av rasism och diskriminering gĂ„r att spĂ„ra och belĂ€gga Ă€ven utan. HĂ€rom Ă„ret pĂ„pekade författaren Qaisar Mahmood att "Indelningen i medfödda och icke förhandlingsbara 'vi' och 'dom' Ă€r inte mindre rasistisk och stigmatiserande för att intentionen bakom sjĂ€lva kategoriseringen framstĂ€lls som god och vĂ€lvillig" (DN Kultur, 27/5, 2021). 

Mahmood och likasinnade har varnat för att jĂ€mlikhetsdata kan leda till att mĂ€nniskor mot sin vilja kommer att sorteras in i kategorier, nĂ„got som visat sig kunna fĂ„ konsekvenser. 

All form av datainsamling kan förstĂ„s anvĂ€ndas för olika Ă€ndamĂ„l. Positiv sĂ€rbehandling utifrĂ„n kollektiva identiteter kan i ett annat politiskt klimat enkelt vĂ€ndas till negativ sĂ€rbehandling. Även om statistik skulle samlas in pĂ„ frivillig basis och syftet vore gott, Ă€r det alltsĂ„ inte riskfritt.

Det finns Ă€ven ett övergripande problem med datainsamlingen: den fĂ„r oss att i högre utstrĂ€ckning tĂ€nka i termer av etnisk och religiös tillhörighet. MĂ„let borde tvĂ€rtom vara att vi alla behandlas lika, att vi av staten och politiken ses som jĂ€mlikar – oavsett identiteter. 

Miljöpartiet Àr ett bra exempel pÄ hur fel det gÄr nÀr man i mÄngfaldens namn inte gör det. Det var inte mÄnga Är sedan det feministiska partiet var nÀra att vÀlja in en företrÀdare i partistyrelsen, Yasri Kahn, som vÀgrade ta kvinnor i hand. Ultrakonservativa vÀrderingar var för partiet sekundÀrt nÀr "muslim" blev det viktiga.

Svenska partier borde ha lÀrt sig av tidigare magplask. Att behandla och sortera folk utifrÄn etnicitet och religion Àr ett sÀllsynt uselt sÀtt att bekÀmpa rasism.