Iran är ute efter mer än en liten vedergällning

Med bara veckor kvar till Eurovision ökar nervositeten även här hemma.

Iran vill utplåna Israel oavsett vilken politik Israel för.

Iran vill utplåna Israel oavsett vilken politik Israel för.

Foto: Tomer Neuberg/AP Photo

Ledare2024-04-16 06:41
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd på söndagskvällen sade Israels FN-sändebud Gilad Erdan att Israel förbehåller sig "rätten att hämnas” mot Iran. Om det sedan sker en eskalering återstår att se. Israel hade bevisligen stöd inför och förmåga att skydda sig från helgens luftangrepp. Nästan samtliga drönare och robotar sköts ner innan de nådde sina mål. Några större skador blev det därför inte. 

Men helgens angrepp påminner ännu en gång om hur utsatt Israel är i regionen. Iran har som mål att utplåna Israel, Iranstödda Hizbollah anfaller från norr och Hamas – som Iran också finansierar och stöder – håller fortfarande oskyldiga som gisslan efter attacken 7 oktober. Hade den iranska diktaturen fått bestämma hade Israel attackerats betydligt värre. 

Även om Mellanöstern kan kännas fjärran märks spänningar av även här. I vintras avslöjades det att ett hemligt agentpar hade gripits 2021, misstänkta för att ha planerat mord på svenska judar – på uppdrag av just Iran. Paret fick först asyl trots varningar och tips till Migrationsverket. Spionparet kartlade tre svenska judar, bland andra Aron Verständig, som leder Judiska Centralrådet. 

Medan omvärlden håller andan nu när hundratals drönare och robotar har avfyrats mot Israel, ökar även nervositeten på hemmaplan. Det är bara veckor kvar till Eurovision i Malmö. 

Häromdagen meddelade Polisen att man organiserar arbetet i en nationell särskild händelse. "För att säkerställa att vi koordinerar våra resurser effektivt under en period när ett antal resurskrävande arrangemang äger rum, exempelvis Eurovision song contest i Malmö", som Per Engström, kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen, uttryckte det (Aftonbladet, 12/4).

Polisen har fått in flera tillståndsansökningar för demonstrationer mot Israel under musiktävlingen. Att Sverige har en höjd terrorhotnivå, och att Israel-Hamas-konflikten tydligt märks i Malmö, gör säkerhetssituationen svår. Det höjer tyvärr få ögonbryn att ett israeliskt tv-team som nyligen besökte Malmö utsattes för antisemitism och blev bespottade (Expressen, 10/4).

Premiärminister Benjamin Netanyahu och styret i Israel förtjänar fortsatt och skarp kritik. Förödelsen och svälten i Gaza får inte hamna i skugga. Men länder som Iran har alltså bidragit till terror mot Israel oavsett vilken regering landet har haft. Den som tror att den uppblossade konflikten handlar om en vedergällning eller två gör det väl enkelt för sig.