Är artificiell intelligens (AI) en hajp eller en revolution? I Sverige och EU hoppas man nog på det förra, men måste gardera med det senare. Och då garderar man som vanligt med USA, som ska kunna stå upp mot Kina, den stora konkurrenten. Men i vågskålen ligger också det kommande presidentvalet i USA, risken för ökat ointresse för ett Europa som kan förvandlas till det ”museum för en svunnen tid” som många fruktat.
”Om man ser på AI-driven datatrafik verkar det som att Sverige och hela Europa har halkat efter”, säger Johan Nilke, fondförvaltare med fokus på tekniksektorn (DN 24/5). Han kallar ändå AI för mer av en evolution än en revolution och att det viktigaste inte behöver vara att komma först, utan att implementera tekniken på ett bra sätt. ”Hajpen övergår sen i att alla tar ett steg tillbaka och funderar på hur man verkligen kan använda AI och tjäna pengar”, säger han.
Det har gått precis 18 månader sedan roboten ChatGPT släpptes av OpenAI, något som fick världen att skaka till. Skulle det någonsin gå att beskriva vanlig skolundervisning igen? Är det någon som helst idé att satsa på forskning och utveckling? Militära ändamål? Mänsklighetens undergång? Frågorna var många och man skulle behöva vänta på de definitiva svaren.
Några svar kom heller inte från Microsoftchefen Brad Smith som var i Stockholm på tisdagen och berättade att företaget (som är storägare i OpenAI) satsar 34 miljarder kronor på att bland annat utbilda 250 000 svenskar i att använda AI. Statsminister Ulf Kristersson (M) solade sig i beskedet om storaffären som han hoppas ska leda till fler investeringar (SvD 3/6).
Det blir abstrakt när Brad Smith talar om att ”utveckla AI på ett ansvarsfullt sätt”. Samtidigt har flera chefer lämnat OpenAI på grund av att kommersiella satsningar fått företräde framför säkerheten. Men hur mycket tänker den kinesiska regimen på säkerhet?
”Alla pratar om internet men kanske är det övergående”, sade kommunikationsminister Ines Uusmann (S) i en intervju 1996. Det var det inte. Men ingen minns i dag vem som var först med att marknadsföra den nya teknologin, annat än för att dessa företag kanske gick under på ett särskilt spektakulärt vis när it-bubblan sprack.
AI-forskningen och implementeringen av AI pågår för fullt på alla nivåer i samhället. Rädslan för att ”missa tåget” är kanske något överdriven. Om rädslan för att människan ska förlora kontrollen till maskiner är överdriven är fortfarande för tidigt att säga. ”Museet” Europa har ännu en del att bidra med, som balanserande kraft mellan de båda supermakterna USA och Kina.