Inget skäl att vänta med snabbtester för alla

Masstester kan vara nästa steg i strategin för pandemibekämpning.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) håller ännu en av regeringens pressträffar med otydliga besked.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) håller ännu en av regeringens pressträffar med otydliga besked.

Foto: Anja S Sundberg/10500

Ledare2020-11-18 15:20
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En svaghet med den svenska coronastrategin är att den är svår att skruva upp vid behov. Om det inte räcker att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma från jobbet om man är sjuk, om det behövs något mer, då famlar de ansvariga i blindo. Ett mönster som har följt med alla åtgärder är otydlighet. Ett par dagar efter ”åtta personers-regeln” är det få som vet vad den innebär. Vi vet att den inte är absolut och att den ska vara ”normerande”, men inte riktigt när eller hur.

Onsdagens nya riktlinjer om gymnasiet, ”utökade möjligheter till distansundervisning”, var om möjligt ännu otydligare. Regeringen vill motverka ”trängsel i klassrummen”, dagen efter att statsepidemiologen Anders Tegnell sagt att man ”inte ser någon stor smittspridning i skolorna”. Smittan sprids alltså utanför skolan dit eleverna nu kan hänvisas. Utbildningsminister Anna Ekströms (S) svar är att man ”ska hålla avstånd, oavsett var man är någonstans”. De allmänna reglerna igen, de som nu visat sig otillräckliga.

Det är ingen skam att erkänna att man haft fel, särskilt inte när det gäller coronaviruset. Oavsett om man är smittskyddsexpert, politiker eller opinionsbildare måste man kunna ompröva sin ståndpunkt, ibland från en vecka till en annan. Covid-19 har lurat oss, gång på gång. Förhoppningar om flockimmunitet har kommit på skam. Strikta lockdowns har inte belönats som man antagit att de skulle, och Sveriges långsiktiga hållbarhet har alltså inte heller visat sig räcka.

Med vintern i antågande och galopperande smittspridning söks det efter halmstrån. Och dessa finns, alldeles framför oss. Vilka industrialiserade länder på norra halvklotet är det som just nu upplever ekonomisk tillväxt och att livet i det närmaste återgått till det normala? Jo, Kina och Sydkorea. Vad har de gjort som inte vi har gjort i Europa och Nordamerika? Jo, testat som galningar, ibland samtliga medborgare i megastäder (Tianjin).

Metoden är snabbtester och dessa ska inte ersätta de vanliga, säkrare coronatesterna. Men de är oslagbara på just att snabbt få veta vem som smittats och var. Dessutom kommer betydligt fler asymptomatiska, de som ännu inte vet att de är smittade, att testa sig. Dessa är i dag en stor anledning till smittspridningen. 

Slovakien var först ut i Europa med 3,6 miljoner snabbtestade. Storbritannien och Tyskland ligger i startgroparna och i Sverige har Region Skåne köpt in 200 000 tester med svar på 15 minuter. Vilken region blir först med att testa merparten av invånarna? Uppsala? Det vore ett tydligt agerande som skulle få ett starkt folkligt stöd. Hålla avstånd gör vi redan så gott vi kan.