Ingen slump att SD-företrädare går över gränsen

Det ideologiska tankegodset - om den hotade svenskheten som måste försvaras - lever kvar.

Sverigedemokraternas rättspolitisk talesperson Tobias Andersson har hamnat i blåsväder.

Sverigedemokraternas rättspolitisk talesperson Tobias Andersson har hamnat i blåsväder.

Foto: Stefan Jerrevång

Ledare2022-08-19 06:44
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson lade på Twitter ut en bild på en tunnelbana klädd i SD-reklam, och skrev intill: "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!"

Med snarlik retorik kampanjade Alternativ för Sverige (AFS) inför valet 2018. AFS, som alltså leds av uteslutna tidigare Sverigedemokrater från partiets tidigare ungdomsförbund, sade sig vilja ersätta Migrationsverket med "Återvandringsverket" och raljerade i sociala medier. Om nu SD:s ledning anser att AFS:arna var så pass extrema att de behövde uteslutas, kan man fråga sig varför partiets rättspolitiske talesperson vill låta som dem.

De övriga riksdagspartierna har länge funderat över hur SD ska "hanteras". Debattera mot dem, eller inte? Ta stöd av deras mandat när de tycker rätt i någon fråga? Samtal? Samarbeta?

Decemberöverenskommelsen och andra försök att utesluta partiet från inflytande visade sig misslyckas. SD växte, pekade finger åt "sjuklövern", och lockade missnöjda väljare från både höger och vänster. Först nu närmar vi oss ett riksdagsval där partiet kanske inte blir större. Den slutsats som bland annat Liberalerna har landat i, att kunna tala med samtliga riksdagspartier för att få igenom den egna politiken, är rimlig. Men taktikbytet får aldrig leda till att tona ner, eller ännu värre, försköna SD som parti.

I SR:s partiledarutfrågning i veckan sade Kristdemokraternas Ebba Busch, som argument mot SD i en regering, att SD saknar regeringserfarenhet. Skulle det vara den politiska erfarenheten som saknas? SD inleder snart partiets fjärde mandatperiod i riksdagen. Det är betydligt mer erfarenhet än vad KD (eller KDS, som det då hette) hade när partiet kom med i regeringen Bildt 1991. 

Tidigare argument mot SD, som partiets historia och återkommande rasismavslöjanden, har ersatts av mer eller mindre märkliga förklaringar. Det parlamentariska läget kommer dock aldrig kunna förvandla SD till något annat än vad partiet är. 

Att partiet grundades av personer med koppling till den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige svenskt är sedan länge känt. Flera av grundarna hade dessutom en bakgrund i fascistiska och nazistiska rörelser. Journalisten David Baas visar i boken "Segra eller dö" (Mondial förlag) hur det ideologiska tankegodset i SD - om den hotade svenskheten som måste försvaras - utan tvekan lever kvar. Partiets rättspolitiske talesperson är långt ifrån den förste att gå över gränsen. Han kommer heller inte att bli den siste.