Den största frågan i svensk inrikespolitik sommaren 2022 tycks varken vara Nato och säkerhetspolitiken eller inflationen och det akuta hotet mot ekonomin. Nej, uppenbarligen är fortfarande alliansens hädangång, och om huruvida Centern slutligen tagit plats i det rödgröna blocket, vad som sysselsätter partistrategerna.
Efter förra veckans misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S) vidtar nu möjligen en inställd omröstning om vårändringsbudgeten på onsdag. Måndagens alla krumbukter kring pensionerna innehöll ett kompromissförslag från regeringen, som fick stöd av C men som sedan stoppades av högeroppositionen i finansutskottet. Bollen ligger nu hos talmannen inför budgetomröstningen.
Om man lyfter blicken en aning från den sandlådeliknande debatten står alltså Sverige inför ett hot om stagflation, skenande priser i kombination med fallande ekonomi och arbetslöshet, samt att luften helt går ur bostadsmarknaden. På måndagen varslade Swedbank och fördubblade boräntor det kommande året.
I det läget vill alltså regering och opposition, på något olika vis, elda på inflationen med miljarder till en grupp som enligt en rapport i maj har det bättre ställt än yngre åldersgrupper. Enligt Finanspolitiska rådets rapport är även den relativa fattigdomen lägre bland pensionärer än övriga och den kommer att bli ännu mycket lägre när kostnaderna för bostadslån stiger kraftigt.
Även om pensionärer generellt är lågt skuldsatta påverkas de naturligtvis av högre priser på mat och energi. Att stärka ekonomin för dem med lägst inkomster behöver inte vara fel. I möjligaste mån bör detta ske utanför pensionssystemet, med tanke på framtida pensionärer. Högeroppositionens förslag är därför något bättre, men båda sidor lider av brist på kontakt med 2022 års ekonomiska verklighet.
Centerpartiets ”mittenalternativ”, att stödja borgerliga budgetar samtidigt som man släpper fram S-regeringar, har inte gett partiet utdelning i väljaropinionen. Det är fortfarande en öppen fråga om man går till val på att öppet stödja Magdalena Andersson som statsministerkandidat. Men löftet om att ”aldrig förhandla med V” fick sig en törn av pensionsuppgörelsen, även om förhandlingen skedde via Socialdemokraterna.
Det är visst intressant att C bekänner färg. Men ännu mer angeläget är maten på bordet och sparpengarna på banken under resten av 2020-talet. Det finns drag av latinamerikansk politik över det som håller på att hända i Sverige. Den stabilitet med breda uppgörelser som kännetecknat Sverige sedan 1990-talskrisen har gradvis vittrat bort. Politiska företrädare tycks tro att vi är osårbara. I förra veckan nådde för övrigt Argentinas inflation 60 procent.