Inför stater som Iran finns inget utrymme för naivitet

Säpo betydligt mer trovärdig källa än Irans ambassad.


Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säpo, och justitieminister Gunnar Strömmer (M). Gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten för att begå våldsbrott i Sverige, enligt Säpo.

Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säpo, och justitieminister Gunnar Strömmer (M). Gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten för att begå våldsbrott i Sverige, enligt Säpo.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-06-01 06:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vem hade tidigare kunnat föreställa sig att två kriminella från Uppsala skulle komma att anlitas av Iran för att attackera israeliska och judiska mål i Sverige? I dag är det dessvärre inte lika förvånande.

Foxtrotledaren Rawa Majid, som efter vistelsen i Turkiet har befunnit sig i Iran, sägs ha fått välja mellan att sättas i fängelse och att samarbeta med regimen. Även Rumba, som leds av Majids ärkerival Ismail Abdo, ska ha anlitats av Iran (DN, 30/5). På en presskonferens konstaterade Daniel Stenling från Säpo att "till och med barn kan komma att utföra säkerhetshotande verksamheter i Sverige".

Enligt den israeliska underrättelsetjänsten Mossad upptäcktes Majids samarbete med Iran i samband med en omfattande polisutredning när en skarpladdad handgranat i vintras hade kastats mot Israels ambassad i Stockholm.

I vintras avslöjades också att ett hemligt agentpar hade gripits 2021, misstänkta för att ha planerat mord på svenska judar – på uppdrag av Iran. Trots varningar och tips till Migrationsverket hade paret först fått asyl. Spionduon kartlade tre svenska judar, bland andra Aron Verständig som leder Judiska Centralrådet. Ett ytterligare sätt för den iranska regimen att komma åt judar och israeler ser alltså ut att vara att gängkriminella anlitas. 

Med tanke på gängvåldets utveckling i Sverige – minns höstens fruktansvärda våldsvåg – är det inte svårt att förstå varför Iran skulle anlita personer som Majid och Abdo. Gängkriminaliteten utnyttjas av flera skäl och av olika aktörer. Den är sammanflätad med välfärdsbrottslighet, med klanstrukturer, extremism – och yttre aktörer som hotar vår säkerhet. 

Få uppgifter för regeringen är därför så viktiga, och svåra, som den att pressa tillbaka gängkriminaliteten. Irans agerande är förstås även en utrikespolitisk fråga. 

På fredagen meddelade Irans ambassad i Sverige i ett uttalande att ”Svenska medier har publicerat falska och påhittade uttalanden mot den Islamiska Republiken Iran, baserade på den brutala israeliska regimens falska och grundlösa påståenden”. Nu råkar vår säkerhetspolis – som har bekräftat att kriminella nätverk är en proxy som Iran använder sig av – vara en betydligt mer trovärdig källa. Poängen med att anlita mellanhänder som Majid och Abdo är att just få avfärda anklagelser som "grundlösa påståenden".

Inför sådana regimer finns inget utrymme för naivitet.