Hur ska man granska hemtjänsten om allt är sekretessbelagt?

Turerna kring de fruktansvärda övergreppen i hemtjänsten fortsätter, denna gång har den externa granskningen stött på patrull.

Tobias Smedberg (V) och Erik Pelling (S) var skeptiska till den externa granskningen av hemtjänsten, nu ser de ut att kunna få som de ville från början, via sekretessbestämmelser.

Tobias Smedberg (V) och Erik Pelling (S) var skeptiska till den externa granskningen av hemtjänsten, nu ser de ut att kunna få som de ville från början, via sekretessbestämmelser.

Foto: Adam Wrafter

Ledare2024-12-28 08:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Efter UNT:s avslöjanden om våldtäkter i Uppsalas hemtjänst har förslagen varit många för att förebygga att någonting sådant ska kunna ske igen. I vissa frågor var alla överens, som frågan om bakgrundskontroller.

På rekordfart infördes nya bestämmelser i bred politisk enighet som innebär att de som vill jobba i hemtjänsten åter igen ska behöva lämna ett utdrag ur sitt belastningsregister till kommunen. En fråga som skapade betydligt mer friktion var den om en extern granskning av vad som har gått fel. 

Till en början var den rödgröna majoriteten skeptisk och menade att en utomstående granskning inte var nödvändigt, men efter påtryckningar svängde man i frågan. Nu verkar det dock som att den externa granskningen riskerar att rinna ut i sanden.

UNT har kunnat rapportera att den externa granskarens jobb kommer att bli mycket svårt, den ser nämligen ut att sakna tillgång till helt centrala uppgifter, med hänvisning till sekretess. Kommunens jurister vill inte lämna ut vad de bedömer är skyddade uppgifter till en extern part.

undefined
Elsa trädde fram och berättade historien om hur hon blev våldtagen av en man i hemtjänsten, tack vare hennes mod måste nu kommunen se över sitt agerande. Låt inte det tillfället gå förlorat.

Den bilden delar dock inte alla. Inspektionen för vård och omsorg gör en annan bedömning och väljer att lämna ut utredningarna. Therése Fridström Montoya, docent i civilrätt på Uppsala universitet och expert på socialsekretess tycker att kommunens resonemang låter udda. Speciellt när det lyfts att uppgifterna potentiellt kan lämnas ut med förbehåll, alltså ett krav på att inte sprida vidare uppgifterna. 

”Det låter udda. Det är ju väldigt vanligt med förbehåll. Det blir en konstig utredning, vad ska den kunna ta ställning till? Men det kan ju finnas något lagstöd här som kommunen inte lyckas förmedla” säger hon.

Men inte bara experter och andra myndigheter gör en annan bedömning, det gör också oppositionen. 

När Therez Almerfors (M) nås av nyheten reagerar hon så här:

”Det är absurt. Då granskar vi ju ingenting”, säger hon.

Therez Almerfors reaktion är rimlig, Det framstår som absurt att den externa granskaren inte ska få granska det som har skett ordentligt. Samtidigt som det är viktigt att respektera rätten till sekretess, särskilt inom vården. 

Det minsta man borde kunna kräva är att kommunens jurister ska titta på detta en vända till. Det görs bevisligen olika bedömningar av olika experter och olika myndigheter. Att den här utredningen får alla förutsättningar att lyckas är helt enkelt för viktigt för att inte pröva frågan igen.