Hur kan vi ha kriminella chefer på Uppsala kommun?

Avslöjandet om Uppsala-chefens gängkopplingar visar på något riktigt otäckt.

Avslöjandet om de avstängda cheferna bör mana till eftertanke.

Avslöjandet om de avstängda cheferna bör mana till eftertanke.

Foto: Adam Wrafter

Ledare2024-10-10 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I tisdags var Aftonbladet först med att avslöja att tre chefer har stängts av från Uppsala kommun. En av de avstängda har kopplingar till en brottsbelastad familj.

Enligt Aftonbladet har en av de avstängda cheferna jobbat i verksamhet som ”bedöms vara särskilt utsatt för brottslighet” I en intervju i denna tidning har Erik Pelling (S) berättat att avstängningen och polisanmälan som har upprättats mot chefen handlar om oegentligheter som riktas mot skattefinansierad verksamhet, någonting han tycker är väldigt allvarligt (UNT 08/10).

Den avstängda chefen har en lång och gedigen relation med rättsvårdande myndigheter. Han har åtalats för utpressning. Dömts för en smuggelresa där en pistol, en revolver och en kniv hittades i bilen. Han har även varit inblandad i en bedrägerihärva där han friades medan hans två bröder blev dömda. 

undefined
Erik Pelling (S) ser allvarligt på detta, men varför har ingenting gjorts förän nu?

Den enda frågan man kan ställa sig är hur det har kunnat få bli så här? Hur kan en människa med ett så tungt belastningsregister få ett chefsjobb inom ett verksamhetsområde som ses som särskilt utsatt för brottslighet? Det är dessutom inte bara belastningsregistret som väger tungt, mannen verkar också av allt att döma fortsatt vara involverad med tungt kriminella, trots att han själv hävdar motsatsen. 

Man kan inte vara så aningslös, det finns en gräns där man inte längre kan säga att det var ett misstag. Det här får faktiskt inte hända i en kommun. 

Vi vet att kriminella gäng runt om i Sverige jobbar väldigt aktivt med att infiltrera både kommuner och civilsamhälle. Det har rapporterats fler gånger att myndighetsstrukturer har blivit infiltrerade av kriminella element, allt ifrån att poliser läckt känsliga uppgifter till gängledare till att kriminella tagit sig in på Försäkringskassan. 

undefined
Det är ett problem att någon med en så tungt belastat register kan bli chef för en känslig verksamhet.

Om det är så här lätt för relativt illa organiserade kriminella att ta sig in på känsliga platser i samhällsinfrastrukturen, föreställ dig vilken barnlek det är för Kina eller Ryssland att få in en agent på en känslig plats i det offentliga Sverige. Skadan de kan orsaka är helt enorm.

När man ska anställa någon på en känslig post är det rent av tjänstefel att inte göra en grundlig kontroll av personens bakgrund, inte bara belastningsregistret utan även kontrollera om personen har ett tvivelaktigt leverne och suspekta kontakter med människor som kan utgöra en säkerhetsrisk. Det är inte som att detta är någon ny och revolutionerande process heller. Noggranna säkerhetsprövningar görs nämligen redan idag av personer med en säkerhetsklassad tjänst. 

Det kanske är dags att göra en ordentlig kontroll av alla Uppsala kommuns chefer. Någonting sånt här får bara inte hända igen.