Hotet kommer varken från luften eller havet

Den ryska landstigningen i Sverige har redan påbörjats på nätet.

En stridsvagn, Stridsfordon 90, patrullerar en gata i Visby på måndagen.

En stridsvagn, Stridsfordon 90, patrullerar en gata i Visby på måndagen.

Foto: Karl Melander

Ledare2022-01-17 17:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den sömniga staden Slite är inte bara känd för norra Gotlands enda systembolag. Inte heller bara för kalkbrytningen och den stora cementfabriken, som orsakat och kommer att fortsätta orsaka inrikespolitiskt rabalder. Sveriges östligaste utpost Slite har också en central roll i europeisk energi- och geopolitik, med hamnen som hyrts ut för angöring av den ryska gasledningen Nord Stream 1, snart också för Nord Stream 2.

”Det känns tryggt”, säger 86-årige Kjell Östberg till SvD (17/1) om stridsvagnarna som rullar vid Slites hamn. ”Det känns på sätt och vis bra att de är här”, säger småbarnsmamman Jennie Pettersson. De är inte oroliga. Ingen bedömare tror på en militär attack från Ryssland. De landstigningsfartyg som kommit till Östersjön har också vänt om.

Men hur reagerar Kjell och Jennie om de inte får ut sin pension eller föräldrapenning vid månadens slut? Eller om kassorna i Slites båda matvarubutiker är obrukbara i morgon?

Ukraina utsattes i fredags morse för en massiv cyberattack där 70 olika myndigheters hemsidor stängdes ned. Även om det aldrig lär kunna bevisas att det var ryska staten som låg bakom var signaturerna omisskännliga. Ryska hackergrupper stod för intrånget mot den ukrainska staten, liksom för attacken mot bland annat svenska Coop och Shell i somras.

Hackerattacker skapar oro. Det gör också attacker mot känsliga objekt som kärnkraftverk. Drönarobservationerna som gjordes vid Forsmark, Ringhals och Oskarshamn i fredags kväll utreds nu av Säpo. Vad kan syftet vara? Kanske är det en reaktion mot uppsvinget för kärnenergi i den svenska debatten? Är inte naturgas i en ledning en tryggare energikälla?

Visst finns en nedärvd skräck för Ryssland i den svenska folksjälen. Man ska inte i onödan måla upp hot- och skräckbilder. Men Vladimir Putin sprider också skräck alldeles på egna meriter, med systematiska mord, 100 000 soldater vid den ukrainska gränsen, de nya tydligt deklarerade kraven på Nato och inte minst genom påverkansoperationer. Offren för de sistnämnda torde i första hand vara grannländer som inte är Natomedlemmar, som Ukraina, Finland och Sverige.

Energifrågan är känslig i Sverige. Världens mest digitaliserade land är också extra känsligt för cyberattacker. Vad gör vi när varken betalkortet eller bankid-appen fungerar (se även Emma Jaensons krönika nedan)? Troligen har vi bara sett början av händelser riktade mot el- och it-system i landet.

Att några hundra gröna män och kvinnor på Gotland sprider trygghet är också någonting nedärvt, även om det har ett symbolvärde. Den verkliga tryggheten i telefonen, datorn eller eluttaget kommer att bli betydligt svårare att garantera.