Hot mot politiker är mer fascism än antifascism

Bagatellisera inte hoten mot politiker.

Ludvig Lundgren, engagerad i Moderaterna, kommer att fortsätta uttrycka sina åsikter. Det är bra.

Ludvig Lundgren, engagerad i Moderaterna, kommer att fortsätta uttrycka sina åsikter. Det är bra.

Foto: Foto: Privat

Ledare2020-06-03 06:50
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

”Vi ser dig Ludvig”, undertecknat med ”ANTIFA”.

Det var orden som Ludvig Lundgren, engagerad i Moderaterna och ordförande i Uppsala studentkår 2018/2019, nyligen möttes av. Klottret upptäcktes på husfasaden där hans föräldrar, och han själv för tillfället, bor. Dessutom hade ägg kastats på fönstren.

Lundgren själv kommenterade det inträffade med "Besök hemma. Livet som politiskt engagerad, 2020." 

Det var inte länge sedan Lundgrens partikamrat i Stockholm, regionpolitikern Irene Svenonius, fick budskapet ”AVGÅ/AFA STHLM” sprejat i rött på sin villa. 

Högt uppsatta politiker som Svenonius ska självklart tåla hård kritik. Men den som vill kritisera exempelvis bygget av Nya Karolinska får göra det med ord och genom röstsedeln. Hade väljarna resonerat som Svenonius hårdaste kritiker hade hon inte suttit kvar efter det senaste valet. Den som vill att Svenonius ska avgå får som andra påverka politiken med demokratiska medel. Att genom hot få politiker att avgå är mer fascism än antifascism. 

Ludvig Lundgren berättar för mig att det är första gången han hotas för sitt engagemang, men att det är hans känsla att "tonen har skruvats upp mot M-politiker". Han nämner förutom hoten mot sig själv och mot Irene Svenonius även att partiets tidigare kommunalråd i Hedemora, Gustav Ericsson, avgick på grund av hot. När hoten även började nå Ericssons anhöriga bestämde han sig för att hoppa av politiken.

Att hota politiker leder alltså inte bara till obehag för direkt drabbade, det skrämmer även bort folk från politiskt engagemang. 

Ändå finns det ett återkommande förminskande av hot. När Svenonius hotades twittrade exempelvis vänsterpartisten Loan Sundman att det väl inte var "det smartaste draget" av AFA, eftersom Svenonius "får ju hur många sympatipoäng som helst nu". Som om bekymret alltså skulle vara att en hotad M-politiker skulle få "sympatipoäng".

När våldsbejakande aktörer - vare sig de tillhör vit makt-miljön, islamismen eller autonoma grupperingar - försöker tysta meningsmotståndare är det naturligtvis hoten, skadegörelsen och våldet som är problemet. Dessa metoder får dessutom övergripande konsekvenser för demokratin. Vem vill bli politiker om det innebär att bli trakasserad och hotad? Det är inte svårt att förstå den som tycker att priset blir för högt.

Till UNT har Ludvig Lundgren sagt att han kommer att fortsätta uttrycka sina åsikter (31/5).

Det är bra. Ju fler som orkar fortsätta, desto större misslyckande för antidemokraterna.