När Harvardprofessorn Claudia Goldin reser till Stockholm i december för att tilldelas ekonomipriset (till Alfred Nobels minne) tror nog många amerikaner att hon kommit till sitt drömland. Jämställdheten har ju otvetydigt kommit längst i de skandinaviska länderna, även på arbetsmarknaden som är Goldins forskningsfält.
Gender economics (genusekonomi) är hennes skapelse. Med början i p-pillrets genombrott på 1960-talet, som tillät familjeplanering och i nästa steg ökad kontroll för kvinnor över sin utbildning och ekonomi, har hon beskrivit stegen i utvecklingen. Hennes slutsats har varit att varje framsteg resulterat i nya bakslag, eller åtminstone att ojämställdheten består. The gender gap, könsgapet, kan minskas men inte raderas ut. Det tycks finnas en ”Fatherhood premium”, en pappapremie, när heterosexuella par blir föräldrar, har hon konstaterat.
Claudia Goldin är förstås medveten om att Sverige inte är drömlandet för yrkeskvinnor, trots en av världens mest generösa föräldraförsäkringar och en väl utbyggd förskola med rimliga avgifter. Utbrända dubbelarbetande kvinnor vittnar om en tillvaro som familjens projektledare, där rena kläder, matsäckar och födelsedagar ska hållas koll på.
Pappapremien är i högsta grad levande, trots alla män med barnvagnar i parkerna. Efter att man ”gjort sitt” som pappaledig går det i många fall bra att checka in på jobbet igen, att lämna majoriteten av vabbdagarna åt mamman. Statistiken ger tydliga besked, liksom om vem som går ned i arbetstid när familjen som helhet ska få ihop pusslet.
Det lättar knappast heller när barnen börjar stå på egna ben. Mamman står oftast redo när tonåringar och unga vuxna får sina bekymmer. När hon som medelålders står redo att hugga i, gå in för jobbet och sina intressen, då väntar kanske den mest ojämställda uppgiften av alla. Åldrande föräldrar som ska in och ut på boendet, eller ses till i hemmet om hemtjänsten krånglar, kan visa sig vara minst lika krävande som småbarn.
Det måste ändå sägas vara en stor framgång för jämställdheten att Kungl Vetenskapsakademien utser Claudia Goldin till ensam ekonomipristagare 2023. Ämnet får en tyngd och en status som många gånger saknats i den tvärvetenskapliga genusforskningen, eller som åtminstone sägs saknas. Harvardprofessorn Goldin och hennes pris kan bidra till att ändra på det.
Om det nu behöver sägas så finns det fantastiska pappor i Sverige, och de har större möjlighet att få vara det än kanske någon annanstans. Men vetenskapen talar om hur samhället ser ut, svart på vitt. Fler bör och kommer att få veta att pappapremien finns.