Terrorismen minskar. Under 2019 minskade terrorismen globalt sett med 15 procent – för femte året i rad. Det framgår av den Austrialienbaserade tankesmedjan Institute for Economics and Peace årliga rapport Global Terrorism Index (27/11). Med hjälp av data från de senaste 50 åren kartlägger institutet terrorismtrender.
Det land som drabbats hårdast av terrorism under 2019 är Afghanistan, men även där har den minskat. Islamistisk terrorism förblir den terrorism som orsakar flest dödsfall i västvärlden, men också den har minskat de senaste åren.
Högerextremt våld har däremot ökat kraftigt. I Nordamerika, Europa och Oceanien har högerextrema terrordåd ökat med 250 procent de senaste fem åren. Antalet döda har ökat med 709 procent, till 89 år 2019 (varav 51 i moskéattacken i Christchurch).Totalt sett har det skett 332 högerextrema dåd sedan 2002, av vilka Sverige står för 24. Visserligen har det skett fler till antalet i fyra andra länder – Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA – men det är länder med betydligt större befolkning än Sverige.
Samma utveckling varnade Centrum mot våldsbejakande extremism för i höstas i rapporten “Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om den svenska radikalnationalistiska miljön” (25/8). Hotet från högerextremt terrorvåld har inte bara ökat, utan även förändrats de senaste åren. Det noteras både i Centrum för våldsbejakande extremisms rapport och 2020 års Global Terrorism Index.
Säkerhetspolisen, som bidrog med ett kapitel till den svenska rapporten, menar att den tidigare tydliga gränsen mellan våldsbejakande högerextremism och den åsiktsextremism som enbart delar samma ideologiska ståndpunkt har blivit mer diffus. Det går inte längre lika tydligt att avgöra exakt när individer ansluter sig till den våldsbejakande gruppen. I stället rör det sig om en gradvis radikalisering, ofta via sociala medier. “Budskapen paketeras på ett sätt som ligger i gränslandet mellan allvar och skämt. Men samtidigt leder det allt grövre språkbruket till en avhumanisering som riskerar leda till att enskilda individer genomför sådana våldsdåd”, skrev Säpo i rapporten.
Terrorism är ett hot mot samhället i stort, och ett gemensamt ansvar vilar därför på alla aktörer i samhället. Att den våldsbejakande högerextremismen ökar, och dessutom genom en gradvis glidning, bör alla vara vaksamma på.
Man bör också påminna sig om att terrorism, oavsett ideologi, ofta har samma mål: att omkullkasta samhället i dess nuvarande form. Därför måste vi som samhälle värna det som gör oss unikt: stark rättssäkerhet, bekämpandet av socialt utanförskap och stor respekt för mänskliga rättigheter. Dessa faktorer råkar dessutom vara starkt korrelerade med frånvaron av terrorism.