Hög tid att lägga ner kränkthetsmyndigheten

Annonsen för ett nytt Barn- och elevombud bör stoppas och myndigheten bör läggas ner.

Vad Barn- och elevombudet gör är att underminera den redan illa sargade lärarauktoriteten ytterligare.

Vad Barn- och elevombudet gör är att underminera den redan illa sargade lärarauktoriteten ytterligare.

Foto: Roald, Berit

Ledare2020-05-02 02:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Regeringen annonserar nu efter ett nytt så kallat Barn- och elevombud, (BEO), vars uppgift är att se till att barn och elever inte utsätts för kränkande behandling. Parallellt med tillsättningen av tjänsten lanserade regeringen förra året, paradoxalt nog, att man ska granska BEO:s roll (Skolvärlden 29/8 -19). Myndigheten har nämligen gjort sig känd för att driva skadeståndsärenden åt kränkta elevers och föräldrars ärenden in absurdum.  

I ett uppmärksammat ärende lyfte en lärare bort en stökig elev från en soffa som blockerade vägen för andra. Fallet drevs av BEO hela vägen upp i Högsta domstolen, trots att läraren blivit friad i både tings- och hovrätt. Under 2018 dömdes en skola till vite efter att en lärare hållit fast en elev som slängde saker omkring sig på skolgården. Eftersom läraren höll fast eleven när hans kompisar var närvarande, bedömde BEO att det handlade om en “kränkning”. Ytterligare ett ärende rörde en elev som utsatt andra för sexuella trakasserier efter att ha skickat nakenbilder på sig själv till dem. Eleven och elevens föräldrar blev kallade till rektorn, där rekorn visade nakenbilden för elevens föräldrar. Därefter anmälde föräldrarna rektorn för kränkning. BEO driver fallet. 

Problemen med BEO är många och allvarliga. Dels uppmuntrar den föräldrar och deras barn att känna sig kränkta för att de kunna driva skadeståndsärenden mot skolor. Men vad BEO kanske framför allt bidrar till är ett mycket ohälsosamt och ängsligt arbetsklimat för lärare. Åsa Fahlén, ordförande vid Lärarnas Riksförbund har tidigare påpekat att “Det finns undersökningar som visar att lärare låter bli att ingripa trots att man tycker att man borde så låter man bli på grund av rädsla att bli anmäld.”.(Skolverket 29/8 -19). Detta går naturligtvis ut över alla elever, både stökiga och ordningsamma. Vad BEO gör är att underminera den redan illa sargade lärarauktoriteten ytterligare.

Och vad innebär det egentligen att någon blir kränkt? Är det att man tycker sig fått fel betyg på ett prov? Att man inte får prata under lektionerna hur man vill? Att bli utestängd från klassrummet om man kommer för sent till lektionen? Ja, självklart kan det upplevas som kränkande. Det betyder inte att det har begåtts något fel, eller att den som har upplevt sig ha blivit kränkt har rätt. 

I SvD debatt (28/4) beskriver Liberalernas Roger Haddad att annonsen för BEO bör stoppas. Det är rätt. Myndigheten har en direkt negativ inverkan i skolan. Det sista vi behöver är en myndighet som spär på kränkthetskulturen i klassrummen.