Benediktinermunkarna i amerikanska delstaten Louisiana har i alla tider producerat vackra handgjorda begravningskistor i trä. När allmänheten, kanske tack vare det upplysande Internet, fick nys om dessa trillade beställningarna in. Men inte en enda kista hann säljas innan munkarna hejdades. Bara de av delstaten licensierade kistproducenterna fick sälja till folket.
I Sverige handlar det i stället om sopor. ”Det kan bli en grogrund för kriminell aktivitet,” säger Weine Wiqvist (UNT 19/6) och syftar på avfall. Som vd för Avfall Sverige är det givetvis hans plikt att säga så. Organisationen företräder Sveriges kommuners sopmonopol. Även facket Transport oroas helt enligt manus å sina anställdas vägnar.
De har nämligen fått konkurrens. När Tiptapp äntrade scenen 2015 kunde plötsligt vem som helst via en app beställa avhämtning av grovsopor och annat avfall av andra privatpersoner. Det får man inte i tillståndens Sverige. Stockholms stad förbjöd tjänsten, som man menar saknar yrkestrafiktillstånd. Bara kommunala sopgubbar får enligt lag forsla avfall.
Bildelningstjänster som Uber och Lyft, matleverantörer som Foodora och Wolt, kredit- och låneföretag som Brocc och Lendify och nu Tiptapp är alla exempel på hur internet demokratiserat vår tidsanvändning. Till en obefintlig kostnad – i praktiken kostnaden för en uppkoppling – sammanförs privatpersoner med andra som kan tänka sig att sälja en timme eller två.
Taxibolag och banker i Sverige, Europa och Asien har protesterat. Det saknas regleringar, krav, inspektioner, kollektivavtal. Märkligt nog har restaurangerna förblivit tysta. Det kan bero på marknadsstrukturen. De förra är att beskriva som starkt konsoliderade, medan det finns en dynamisk matmarknad.
Nu hörs samma tongångar från sopmonopol och transportbranschen. Det finns dock ingen skillnad mellan att via Facebook be grannarna hjälpa till att frakta bort ett gammalt köksbord i utbyte mot en middag, eller att fråga någon okänd via en digital plattform. Om det, som Weine Wiqvist menar, kan vara brottsligt att dela med sig av sin tid mot betalning, ja då är de flesta förvärvsarbetande i praktiken yrkeskriminella.
En bil står still 96 procent av tiden. Den som förespråkar återvinning borde inte se något problem med vare sig Uber eller Tiptapp. Så varför är vi instinktivt emot resursdelning? Tyska bönder var tidiga med så kallade maskinringar, där dyra maskiner köptes in gemensamt för att sänka kostnaden och dela på användningen. Svenska bönder följde färg på 90-talet. Var var protesterna?
Benediktinermunkarna i det dämpade klostret i Covington, Louisiana fick efter flera års processande rätt mot delstaten och federala myndigheter och kunde sälja kistorna. Reglerna gav onödigt skydd åt kistmonopolet. I Sverige gör vi tvärtom. Monopolen bevaras. Sakta begraver vi ekonomin.