Hindra missbruk, inte arbetskraftsinvandring

Att sätta krokben för regeringen, bara för att det kanske går, vore oseriöst.

Moderaternas Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Moderaternas Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-02-07 06:04
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På onsdagen gick företrädare för Januaripartierna ut i en debattartikel för att meddela att en utredning tillsätts för att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring (SvD, 5/2). Dagen efter skrev Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare på DN Debatt att de lägger fram ett lagförslag, om direktåtkomst om inkomstuppgifter, för att skärpa regelverket. Myndigheterna ska få rätt att dela information. 

Det finns en bred samsyn i att missbruk och utnyttjande ska stoppas. Detsamma gäller kompetensutvisningarna, att människor utvisas för mindre missar från arbetsgivarens sida. 

Det är bra, för arbetskraftsinvandringen behöver värnas. Att människor vill komma hit, försörja sig och skapa sig ett nytt liv är positivt. Också för Sverige. 

Just därför behöver bristerna i systemet tas på allvar. När alliansregeringen med Miljöpartiet öppnade upp för dagens regelverk var det få som anade att vi också skulle få se ett systematiskt utnyttjande av arbetstillstånd och i en del fall ett hänsynslöst utnyttjande av maktlösa människor. Myndigheter har larmat om att personer med funktionsnedsättningar hämtas hit, i jakt på assistansersättning och att anhöriga kan få arbetstillstånd som assistenter. 

På grund av vår sekretesslagstiftning mellan myndigheter har det varit svårt att upptäcka eventuellt fusk. Dessutom kompliceras frågan om egenförsörjning när anhöriga till arbetskraftsinvandrare har rätt till försörjningsstöd, vård och mycket annat. 

Skillnaden mellan Januaripartiernas linje, respektive Moderaternas och Kristdemokraternas, märks framför allt i synen på spårbyte. Regeringen vill underlätta medan M-KD säger nej. Vänsterpartiet, som helst vill att Socialdemokraterna åter vänder sig till dem i stället för att samarbeta högerut, flaggar för att samtala med Moderaterna i frågan om arbetskraftsinvandring. Därmed riskerar regeringen att bli nerröstad en tredje gång.  

Frågan är bara om det vore särskilt troligt att Moderaterna och Vänsterpartiet skulle hitta en gemensam kompromiss. Moderaterna och Kristdemokraterna är i grunden positiva till arbetskraftsinvandring. Det är inte Vänsterpartiet. V vill införa en statlig arbetsmarknadsprövning, en ordning som M och KD inte vill återgå till. V är heller inte för det försörjningskrav för anhöriga som M och KD vill se.

Partier med en liberal syn på arbetsmarknaden har inte mycket att hämta hos Vänsterpartiet. 

Att sätta krokben för regeringen, bara för att det kanske går, vore inte seriöst.