Torsdagsmorgonens besked om gymnasieskolor och ungdomsidrott från Folkhälsomyndigheten och regeringen var ytterst välkomna. Krögare och andra företagare i besöksnäringen får ursäkta, restriktioner mot de unga har tillhört de mest destruktiva under pandemin, om än kanske bitvis nödvändiga. Att släppa skärmarna i hemmet och få röra på sig bland jämnåriga är bra i sig. Breddidrottens betydelse för samhället i stort kan heller inte överskattas, vilket UNT:s sportchef Mathias Rutegård beskriver väl i sin krönika.
Apropå skärmar har det varit svårt för stora grupper gymnasieelever att hänga med i undervisningen under hösten. Det beror på inlärningsproblem på distans, alla är olika. Situationen i hemmet spelar också en stor roll. Man vet att kompletta gymnasiebetyg är vad som skiljer yngre på arbetsmarknaden från dem som hamnar utanför, där de senare sedan riskerar att bli kvar. Varje veckas distansstudier har inneburit en kostnad, mest för enskilda men också för alla svenskar i en kommande lågkonjunktur.
Det är finjusteringar av restriktionerna som görs. Hoppet om en ljusning har väckts, på grund av minskad smittspridning samtidigt som vaccinationerna har kommit i gång. Regionerna Uppsala och Stockholm var först in andra vågens tunnel för drygt två månader sedan, och därför är det här som ljuset först kan skymtas. Incidensen (smitta per invånare) har mer än halverats i Uppsala sedan före jul, till 382/100 000 invånare (21/1). Och antalet covidpatienter på IVA på Akademiska är ensiffrigt för första gången på länge, 9 personer.
Restriktioner kommer att finnas kvar under vintern. Det beror dels på att belastningen på vården fortfarande är mycket hög, trots nedgången, och att personalen är sliten efter snart ett års ständig beredskap, med förlängda arbetspass i skyddsutrustning. Dels beror det på rädslan för en tredje våg. I Storbritannien och stora delar av Nord- och Sydamerika sätts nya dystra rekord i antal dödsfall, som närmar sig 2 000 per dag i Storbritannien.
Det brittiska exemplet visar också att man kan få vänta på att vaccinet ska få ett större genomslag i vården och för dödsfallen. Storbritannien började vaccinera tidigt i december och nästan tio procent av befolkningen har nu fått sin första vaccindos. Ändå fortsätter dödstalen att stiga.
Alla måste hålla i för att hålla pandemin stången. De som jobbar hemma lär få fortsätta med det ett bra tag framöver. Yngre, däremot, ska släppas ut så snart det är möjligt till skolan och till aktiviteter. Nu var det möjligt.