Hårdsatsa på tester i utsatta områden

Även en mindre dödlig tredje coronavåg kan och måste undvikas.

Det görs för få coronatester i utsatta områden, och en stor andel är positiva.

Det görs för få coronatester i utsatta områden, och en stor andel är positiva.

Foto: Johan Nilsson

Ledare2021-02-11 15:25
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En tredje våg eller inte? Region Uppsala befinner sig i ett vägskäl där smittspridningen slutat sjunka och i början av veckan visades dessutom mindre tendenser till en ökning. Smittskyddsläkarna på Akademiska sjukhuset kan inte glädjas åt den fortsatta minskningen av inlagda med covid-19, med tanke på siffrorna som visar hur det kan komma att se ut några veckor fram i tiden. ”Vi håller andan”, sade Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten vid Region Uppsala (UNT 9/2).

De håller säkert ögonen på provtagningsbussen som under veckan stått uppställd på Heidenstams torg i Uppsala. De tittar också på provresultaten i Stenhagen, Gottsunda och Sävja. Under den andra vågen i höstas var det få som testade sig i Gottsunda och mellan en tredjedel och hälften av proverna var positiva. ”Det är exceptionellt. Vi måste se över vad vi kan göra för att nå ut mer”, sade Patricia Lundén på Gottsunda vårdcentral (UNT 7/11).

Det finns all anledning att frukta att utsatta områden kan bli avgörande för om det blir någon tredje våg av pandemin. I Stockholm hade Rinkeby, Tensta och Akalla under den första vågen, mars-maj 2020, mer än dubbelt så många dödsfall per invånare som snittet i Stockholms stad. Och dödsrisken var tolv gånger större för somalier (DN 10/2). Då handlade kritiken om att svenska myndigheter var sena i starten, med att till exempel få ut coronainformation på olika språk.

Förklaringarna till att pandemin slår hårt mot vissa grupper är flera. Det beror på hur trångt man bor, om det finns flera generationer i boendet och på vilka jobb man har. Den som har ett serviceyrke kan inte jobba hemma och tvingas dessutom ha kontakt med folk under arbetsdagen. Det råder inget tvivel om att covid-19 slagit hårdast mot de socioekonomiskt mest utsatta.

Det är en tung uppgift att åtgärda ekonomiska klyftor, men desto lättare att ge sig på testningen. Om inga kommer in och testar sig, eller testar sig när de har mycket starka symtom, kommer smittspridningen att fortsätta. Frågan till ansvariga i regionen är om man gjort tillräckligt för att informera, till exempel om nämnda provtagningsbuss. Vet verkligen alla i Gränby, Nyby och Löten om att den finns där på torget till och med fredag?

Mitt i all oro för en tredje våg kan man konstatera att minst 80 procent av alla på särskilt boende vaccinerats minst en gång, och att antalet nysmittade på boenden är mindre än en sjättedel jämfört med i december. Om den brittiska varianten fortsätter att sprida sig och bilda en ny våg, så tyder med andra ord allt på att denna inte blir lika dödlig som de första två.