Håll reda på glinen en vecka om året

Fyrverkeriproblemet är i grunden bristande föräldraansvar.

En typisk nyårsnatt med smällare.

En typisk nyårsnatt med smällare.

Foto: Johan Nilsson

Ledare2021-12-30 13:21
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vid tolvslaget på nyårsafton och tio-tjugo minuter framåt pryds natthimlen av vackra fyrverkerier, i olika delar av Uppsala liksom i stora delar av världen. Alla som är vakna kan se något fyrverkeri i närheten, eller så nöjer man med tv-bilderna från Skansen. Det är en tradition för att fira in det nya året och det är inte det som är problemet.

Problemet är att det börjar smälla i bostadsområden redan i mitten av december, att pjäserna används som vapen mot andra boende liksom mot poliser och att ett hundratal skadas så allvarligt varje år att de måste söka vård. En stor majoritet av de skadade är pojkar under 18 år. ”Den här tendensen började väl för ungefär 15 år sedan, och har sedan dess varit ganska konstant”, säger Mikael Hedström, presstalesperson på Polisregion Mitt, till UNT (30/12).

Det hjälper med andra ord varken med tillståndskrav, 18-årsgräns eller att Uppsala kommun varslar om ”hårdare lokala föreskrifter”. Det kommer bara att göra det krångligare för alla som vill se fyrverkerier på nyår. Risken för ungdomar att åka fast är minimal då polisen måste visa både vem som tänt på och som skjutit av pjäsen.

Tillgängligheten är det avgörande för friden i bostadsområden och för hundägare. De stora livsmedelskedjorna har gjort sitt och tagit bort fyrverkerierna i butikerna för fem-sex år sedan. Men de stora inköpen görs förstås på nätet.

Ett förbud mot fyrverkerier vore en utväg, men det vore också svårt att efterleva samt förstås tråkigt för den stora majoriteten. Då återstår bara en vädjan till de yngre tonårskillarnas föräldrar att under ett par veckor om året hålla lite koll på vad de gör och på paket som kommer till dörren. ”Det visar på en brist i uppfostran”, säger Mikael Hedström om smällarna. Och så är det ju.