Det intressanta med SCB:s stora höstmätning om väljaropinionen är inte siffrorna i sig, det är att väljarströmmen till Sverigedemokraterna - från Socialdemokraterna och Moderaterna - ser ut ha stannat av.
SCB nya siffror om opinionsläget som presenterades på torsdagen, och som görs varje halvår, fick nog ingen att trilla av stolen. Miljöpartiet och Liberalerna är fortfarande under riksdagsspärren. Man kan även se en statistiskt säkerställd nedgång för Centerpartiet på 1,1 procentenheter. Och i vanlig ordning sympatiserar kvinnor i högre utsträckning med de rödgröna partierna, medan män i högre grad föredrar höger. Med åtta månader till valet 2022 skiljer sig opinionsläget och partiernas styrkeförhållanden inte särskilt mycket från valresultatet 2018.
Den aktuella mätningen är visserligen gjord fram till och med mitten av november, och fångar därför inte in den senaste tidens politiska turbulens. Centerpartiet - som släppte fram Magdalena Andersson som statsminister och M-KD-SD-budgeten - har på sistone fått kritik från både höger och vänster. Länge kunde Annie Lööf berätta om partiets framgångar i Januariavtalet, som ju inte finns längre. Miljöpartiet borde däremot kunna dra nytta av en friare oppositionsroll.
Att mindre partier kan överraska i en valrörelse visade inte minst Kristdemokraterna, som låg tydligt under spärren i SCB-mätningarna såväl ett år som ett halvår innan det förra valet. Alla partier kan ta sig utrymme i tv-sända valdebatter och ha "tur" med vilka politiska frågor som hamnar i fokus, eller med eventuella skandaler (för konkurrenterna).
Om man jämför situationen med SCB:s mätning för motsvarande period inför valet 2018 finns en förändring som särskilt borde roa Socialdemokraterna och Moderaterna: Nettoflödet till SD ser ut att ha avtagit den här mandatperioden. En möjlig tolkning är att partierna redan hade tappat så många väljare till SD att det inte fanns så många fler att "ta". En annan är att de båda stora partierna har närmat sig SD i frågor om migration och hårdare tag i frågor om brott och straff.
S genomförde den så kallade tvärvändningen i samband med flyktingkrisen 2015 och Moderaterna vill numera även skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Nya statsministern har signalerat att kriminaliteten och segregationen kommer att hamna i fokus framöver.
Rent strategiskt får mandatperioden ändå sägas ha varit en succé för S. Först sattes spiken i allianskistan, och nu kommer Andersson få driva valrörelse utan MP.