Våld och kravaller får inte löna sig

Ingen hållbar "lösning" att låta våldet diktera gränserna för yttrandefriheten.

Rasmus Paludan har sökt politistillstånd för ett valmöte i Uppsala - och fått nej.

Rasmus Paludan har sökt politistillstånd för ett valmöte i Uppsala - och fått nej.

Foto: Kicki Nilsson

Ledare2022-04-26 12:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I tisdags stod det klart att den numera välkände svenskdanske koranbrännaren Rasmus Paludan sökte nya polistillstånd i Uppsala och Stockholm. Två dagar senare har nu beskedet kommit: Nej. 

Polisen i region Mitt motiverar avslaget för Uppsala med "en samlad bedömning med hänsyn till hot- och riskbedömning och tidigare händelser under påskhelgen i övriga regioner".

Efter upploppen under påskhelgen – i bland annat Norrköping, Linköping, Malmö och Örebro – nekades Paludan nyligen tillstånd i bland annat Borås. Polisens beslut är inte svårt att förstå. Säkerhetssituationen är en realitet. Över 100 poliser skadades under upploppen härom veckan. Människor hade kunnat mista livet. 

Polisens avslag för även Uppsala var därför väntad – men det är sorgligt att det är här vi har hamnat. Signalen som skickas är att våld och kravaller lönar sig.

undefined
Rasmus Paludan har sökt politistillstånd för ett valmöte i Uppsala - och fått nej.

Vad man än tycker om Paludans åsikter eller agerande har han inte brutit mot lagen med sina manifestationer. Bröt mot lagen gjorde däremot alla som satte eld på fordon, sparkade på poliser och kastade stenar. 

I en rättsstat döms vi för vad vi gör, och inte för vem vi är. Att teckna karikatyrer av Muhammed eller förstöra koranen – hädelse – är inte ett brott. Och hädelse är någonting annat än att uppvigla eller hota en folkgrupp. Hur illa man än tycker om Paludan behöver man ha det i åtanke. 

Enligt en ny mätning från Novus visar sig nu en tredjedel av svenskarna vilja förbjuda ”kränkande” demonstrationer (SVT, 27/4). Även från politiskt håll argumenteras det för hinder och förbud. När Centerpartiets Annie Lööf häromdagen intervjuades i Svenska Dagbladet svarade hon att koranbränning skulle kunna "klassas som hets mot folkgrupp" (21/4). C-ledaren uttryckte även att hon "är beredd att se över tolkningen av lagarna så att man i större utsträckning kan säga nej eller flytta på demonstrationer". 

Desto klokare resonerade Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson som på Twitter (22/4) uttryckte att "Extremister måste få demonstrera för sina konstiga åsikter. Ingen behöver gå dit. Men de har rätt till sin yttrandefrihet". Pehrson skrev även att indragna polistillstånd för Paludan "är en återvändsgränd för vår demokrati".

Det är mycket riktigt ingen hållbar "lösning" att låta våldet diktera gränserna för yttrandefriheten.