Gör alternativen till brottslighet attraktiva

Inte bara piska, utan även morötter behövs för att locka unga till annat än kriminalitet.

Polisavspärrning vid Berga Centrum I Linköping där två tonåringar sköts under torsdags kväll.

Polisavspärrning vid Berga Centrum I Linköping där två tonåringar sköts under torsdags kväll.

Foto: Magnus Andersson/ TT

Ledare2021-08-07 06:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Incidenterna av skjutvapenvåld i den gängkriminella miljön fortsätter att avlösa varandra. Senast i under torsdagskvällen i området Berga intill Linköping där en 15- och en 16-åring föll offer. Läget för de båda beskrivs i skrivande stund som kritiskt.

En rapport från Brottsförebyggande rådet från tidigare i år, som jämför 22 olika europeiska länder, visar att Sverige har flest antal döda från skjutvapenvåld per capita de senaste 15 åren. Här skjuts 2,5 gånger fler ihjäl per år jämfört med det europeiska snittet. Sverige är dessutom ensamma med att ha en trend som pekar mot ökat skjutvapenvåld

Det ska inte underskattas vad denna utveckling har för konsekvenser på både kort och lång sikt. Mest omedelbart för offren som fått sina liv avslutade i förtid och för anhöriga som mist sina nära och kära., men även för den allmänna känslan av trygghet och tillit i samhället i stort. Föreställningen att gängkrigen bara drabbar kriminella borde sedan länge vara övergiven.

Så länge en brottslig karriär är lukrativ och alternativen bristfälliga och svåråtkomliga kommer vi få se nya generationer av ungdomar som rekryteras till gängmiljön, och fler liv som går till spillo. För många är det i dagsläget, krasst nog, rationellt att hemfalla åt brottslighet. Alternativet står ofta mellan tiotals tusen i månaden skattefritt genom brottslighet, eller ett lågbetalt jobb betingat med låg status.

Vad som behövs är således det blir mindre lukrativt att begå brott; att det blir lättare att konfiskera egendom som förvärvats genom brottslighet samt att fängelsestraffen för grov brottslighet är kännbara. Många reformer i den riktningen är också på väg. Men vad som också behövs är reformer som gör det lättare och mer attraktivt att leva ett hederligt liv. 

Ett förslag som låg på bordet under alliansens regeringstid var så kallade “nystartszoner”. Vissa särskilt utsatta områden skulle få göra avdrag på sociala avgifter under viss tid för att öka viljan att investera och starta företag i områdena, och tillväxten skulle på sätt stimuleras. Förslaget blev emellertid aldrig verklighet, men det är värt att studera liknande initiativ. Att genom ekonomiska morötter belöna elever som klarar godkända betyg har också visat sig effektivt i vissa amerikanska studier.

Skjutvapenvåldet ställer svenska politiker inför problem som tidigare inte konfronterats. Det är dags att våga tänka utanför boxen och experimentera med okonventionella lösningar.