“Spy bar och Uppsala stadsteater i går kväll. Känns väl inte riktigt som att samma regler gäller för alla”, skrev Niklas Hjulström, chef för Västmanlands teater, på sin Facebook-sida (10/10). I anslutning till texten la han upp en bild på nattklubben Spy bar i Stockholm, till synes befriad från distanstänk, jämte en tom salong i Uppsala stadsteater.
I torsdags (8/10) meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att man skjuter upp beslutet att tillåta 500 personer som sittande publik. Femtiopersonersgränsen kvarstår och det är många inom kultur- och sportbranschen som är frustrerade.
Petra Brylander, chef för Uppsala stadsteater, är en av dem som har uttryckt missnöje. “Jag hyser stor respekt för expertisen och beslutsfattarna. Samtidigt håller jag fast vid vad jag sagt tidigare, att vi kan ordna säkra teaterbesök för fler än 50 personer”, säger hon till UNT (8/10).
Det är förstås lätt att förstå beslutet från regeringens håll. Att lätta på restriktioner samtidigt som man ser en ökad spridning i landet hade kanske varit oansvarigt. Särskilt i Uppsala bör man vara försiktig, eftersom länet har högst smittspridning i landet. Framför allt sprids smittan bland yngre, i åldrarna 20 till 29 år. Dessutom är det inte bara de som smittas av corona som drabbas, antalet coronasmittade ökar också trycket på vården generellt.
Ändå är det något som skaver med beslutet att stå fast vid femtiopersonersgränsen – godtyckligheten. Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala län menar att det till stor del är fester som ligger bakom smittspridningen bland unga (UNT 6/10). Och det är inte särskilt svårt att räkna ut att restauranger med alkoholpåverkade besökare har svårare att hålla distans än säg, teatrar, där hela upplevelsen går ut på att sitta tyst och stilla i en stol. Ändå är det de senare som drabbas värst av coronarestriktionerna.
Sverige har en strategi som går ut på eget ansvar och långsiktighet. För att medborgarna ska kunna ta eget ansvar måste det vara tydligt vilka restriktioner som faktiskt gäller. För att strategin ska kunna vara långsiktig krävs det att medborgarna ser legitimiteten i de förhållandevis få restriktionerna som Sverige har implementerat. Om fler och fler, såsom Niklas Hjulström på Facebook, upplever att vi inte lever under samma regler är det inte enbart ett problem för de som verkar i kulturbranschen. Det underminerar också hela den svenska strategin.