Göd inte svarthandeln med hyreskontrakt

Kommunala medel ska gå till hjälpbehövande. Inte till kriminella med siktet inställt på välfärden.

Ska man behöva visa upp ett godkänt hyresavtal för att få försörjningsstöd till hyran?

Ska man behöva visa upp ett godkänt hyresavtal för att få försörjningsstöd till hyran?

Foto: Christine Olsson

Ledare2022-02-16 06:46
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den som i Uppsala söker försörjningsstöd till hyra och bor i andrahand måste kunna visa upp ett godkänt andrahandskontrakt. I flera inslag i SVT har kritiska röster hörts. En anonym socialsekreterare berättade till exempel att hen "fortfarande får ont i hjärtat" av att tänka på ett fall där en kvinna med många barn blev bostadslös och flyttade till en annan kommun. 

Socialsekreteraren påstod att ekonomiskt utsatta människor används "som någon form av försökskanin" (13/2). En kvinna som har fått nej till stöd för hyran, och som har en 13-årig son, sade i ett inslag att hon ber varje dag för att Gud ska hjälpa dem. Därtill hävdade bland andra en professor i förvaltningsrätt att kommuns agerande är "fullständigt regelvidrigt".

Att använda socialt utsatta människor som "försökskaniner" och bryta mot lagar och regler låter allvarligt. Men det är ett av två perspektiv. Det andra är att en majoritet av landets kommuner - Uppsala är alltså i gott sällskap - inte vill bidra till den svarta hyresmarknaden.

Dessa kommuner får stöd från Boverket, där Micael Nilsson uttrycker att det är "helt orimligt att socialtjänsten stöttar den här olovliga handeln med lägenheter" (13/2). Myndigheten har på senare år varnat för att lägenheter blir inlåsta i svarthandelssystemet och att hyresmarknaden slutar fungera som tänkt. 

Biståndsstoppet är enligt Nilsson "det mest effektiva sättet" att motverka efterfrågan på den svarta bostadsmarknaden. Södertälje, som tidigt ställde krav på "vita" hyreskontrakt för att få bidrag till hyran, framhålls gärna som ett föredöme i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Man vill helt enkelt dra undan mattan för kriminella som utnyttjar svarthandeln. 

Juridiken på området är allt annat än glasklar. Uppsala kommun fick till exempel bakläxa av förvaltningsrätten i tre fall där personer hade nekats försörjningsstöd till hyra. Men när kommunen överklagade de tre domarna rev kammarrätten upp en av förvaltningsrättens domar, och det gavs inget entydigt svar på vad som ska gälla (Hem & Hyra, 12/8 2021).

"Hela kommun-Sverige väntar på att Högsta förvaltningsdomstolen ska komma med en prejudicerande dom", har arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan (L) tidigare sagt. Det vore på tiden att rättsläget klargörs. 

Vad händer då med enskilda - i en redan tuff ekonomisk sits - som hamnar i kläm? Hur de kan fångas upp och få stöd är en viktig aspekt. Men de borde få hjälp på andra sätt än att kommuner tvingas göda svarthandeln med hyreskontrakt.