Företagsklimatet? Det är väl som det är, oavsett kommun. Varje år vid den här tiden kommer Svenskt Näringslivs rankning av detta klimat. Och varje år säger en kommunföreträdare att ”vi måste bli bättre” om det gått åt fel håll. Om kommunen däremot avancerat på listan blir förklaringen längre, att man till exempel lyckats med strategin om förbättrad service eller snabbare hantering av bygglov.
Mycket förblir som det är. Kommuner runt storstäder ligger högt, de i glesbygden lågt. Vad betyder det egentligen att Pajala kommun satsat hårt på rådgivning, utbildning och finansiering, samt flera kommunöverskridande projekt om bostäder och nyetablerade företag, särskilt inom turism och förädling av kött och fisk? Jo, man belönas med plats 289 på rankningen av 290 kommuner, ett bättre än i fjol. Det är sex år sedan Pajala var bättre än 288:a.
Svenskt Näringslivs enkätundersökning är bra. Den väger samman att stort antal olika mått på de lokala villkoren för företagande. Den når ut till nästan 66 000 företag och svarsfrekvensen är hög, 50 procent. Slentrianen måste bero på något annat. Som att den grundläggande attityden till företagande är så dålig (eller bra) att den är svår att påverka. Mycket dystra nyheter för Pajala och många fler i så fall.
Men det händer också att det sker trendbrott som är så tydliga att det inte går att blunda. De fem första åren på 2010-talet hade Uppsala kommun placering 114 i snitt, de fem sista åren placering 201. I den nya kategorin om företagen påverkas negativt av brottslighet och otrygghet är Uppsala nummer 256.
Brottslighet och otrygghet är ingen färsk nyhet 2020 i Uppsala, det har tidigare förstås också påverkat svaren i andra kategorier. UNT:s ledarsida berättade i torsdags (24/9) om hantverkare som helt enkelt inte vågade gå till vissa adresser i Gränby för att göra sitt jobb. Och om butiksägare i samma område som hade hot, våld, skadegörelse och stölder som ständiga inslag i sin företagarvardag.
Mohamad Hassan (L), kommunalråd, säger till UNT att man tack och lov ännu inte sett tendenser till att företag slår igen på grund av brottslighet och hot från kriminella. ”Nu krävs det att vi mobiliserar så att vi inte hamnar där”, säger han.
Rapporterna från Gränby och Gottsunda, av stiftelsen Tryggare Sverige, tyder på det är mycket bråttom. Om bilden får sätta sig av att det är lönlöst, eller till och med farligt, att etablera sig i Uppsala, då hamnar man snart i samma situation som Pajala. Alltså situationen där ökad service och snabbare hantering av bygglov helt slutat att spela roll.