Varje ny brandsäsong i världen väcker samma känslor. För det första förfäran över det som hänt, bilderna av den totala förödelsen, just nu i västra USA, i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington, liksom tidigare i år i Australien. Och för det andra ett litet hopp om att kunna dra ett streck över uppfattningen att det inte finns något samband mellan mänskliga aktiviteter (utsläpp), klimatförändringar och extremväder.
Luftkvaliteten i storstaden Portland, Oregon, var under helgen ”den sämsta i världen”. Även Seattle i norr och San Francisco i söder var insvept i en gul dimma som gjorde det svårt att andas. ”Det här har hänt för att vi har förändrat klimatet”, sade Washingtons guvernör Jay Inslee vid en presskonferens i lördags, där han kallade eldarna ”klimatbränder”.
Inslee får medhåll av sina kolleger i grannstaterna, och av allt fler politiska ledare världen över. Till exempel Rysslands Vladimir Putin som i fjol uttryckte stor oro över temperaturökningen och de omfattande bränderna i Sibirien. Ryssland valde förra sommaren också att ratificera Parisavtalet. Till guvernörens motståndare räknas USA:s president Donald Trump.
Trump har under sina fyra år i Vita huset upprepat att det alltid brunnit eller blåst, om bränderna och orkanerna. De senaste åren har han fastnat för att dålig skogsskötsel kan vara en orsak till att stora arealer förstörts. ”De måste lära sig att rensa, ta bort löv och döda träd”, slog han fast för tre veckor sedan. ”Kanske måste de skylla sig själva”, lade han till.
På måndagen kom presidenten till Kalifornien för att se förödelsen. Och mötte en våg av kritik. ”Det handlar inte om skogsförvaltning eller krattning” sade Los Angeles borgmästare Eric Garcetti. Han kallade Trumps nonchalans för en förolämpning mot brandmännen som bekämpat lågorna och mot alla som bor i Kalifornien.
Ointresset från Trump beror delvis på valsystemet. De tre västkuststaterna har röstat på demokratiska kandidater i de senaste sju presidentvalen. Kalifornien, den största delstaten med närmare 40 miljoner invånare och 55 elektorsröster, kommer att rösta på Joe Biden 3 november alldeles oavsett vad som händer.
Presidentvalet avgörs i industritäta stater som Ohio och Pennsylvania samt i pensionärernas Florida. Frågor som ekonomin och jobben väger tungt. Rökdimmorna på västkusten lättar snart och bränderna faller i glömska, igen. Men de kommer igen, liksom stormarna och översvämningarna, och sänder samma budskap tills alla är tvungna att lyssna. Då är det sannolikt för sent att göra något.