Ge oss fler bra skäl för att åka till stan

Tomma citybutiker är ingen nyhet för handeln, men pandemin har gjort läget akut.

Gågatan i Uppsala och andra städer har varit under hård press länge.

Gågatan i Uppsala och andra städer har varit under hård press länge.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2020-11-09 16:46
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är tomt på gatorna i Uppsala city. De gångna två veckorna innebar nästan en återgång till vårens låga besökstal (UNT 8/11), efter att lokala coronarestriktioner införts i Uppsala län. Restauranger och pubar har färre besökare, för butikerna i city är det tvärstopp. Detta är det enda sättet att hejda den ökade smittspridningen och belastningen på vården, och det enda sättet att undvika ännu hårdare restriktioner.

”Regionala Covid-19-råd slår hårt mot stadskärnorna och måste mötas upp med regionala stödåtgärder”, skriver nio samverkansråd för olika svenska städer, däribland Uppsala Citysamverkan, i ett ”öppet brev till beslutsfattarna”. De blev bönhörda direkt på måndagen, med regeringens besked om förlängt omställningsstöd och korttidspermitteringar. Det är bra, men det räcker inte. Omställningsstödet behöver förenklas och hyresstödet ges direkt till småföretagaren, anser samverkansgrupperna. Varje månadshyra i till exempel dyra Uppsala är ett svårt slag mot en butik som helt saknar omsättning.

Citykärnornas problem började inte med pandemin. Det är inte fel att säga att det var som allra värst för 5-15 år sedan då köplador sattes upp på billig åkermark utanför städerna. Den så kallade externhandeln ströp snabbt utbudet på gågatorna. Kommunpolitikerna såg vad som höll på att hända med deras attraktiva stadskärnor och drog i nödbromsen. Men samtidigt började e-handeln ta fart på allvar.

Men, som Svensk Handel konstaterade i en studie 2019, kommer en stor majoritet av alla inköp 2030 fortfarande göras i en fysisk butik. Det är nog snarare köpladorna som får stryka på foten på grund av e-handeln. Konsumenter väljer att beställa på nätet i stället för att själv åka och hämta varan på en lagerhylla. Klimatåtgärder och transportproblem talar också för en sådan utveckling.

I det framtida samhället har en attraktiv stadskärna sin plats – helt enkelt för att vi gillar mötesplatser som ger ett mervärde utöver inköpen. Stadskärnorna måste förändras för att möta utvecklingen, men det har man ju redan gjort i och med konkurrensen från externa handelsområden. Förändringen måste också in i butikerna som bör ägna sig mer åt kundmöten och varumärkeshantering än bara lagerhållning och försäljning.

Det kommer ett ”efter pandemin”, men det dröjer kanske längre än de flesta trott. Givetvis är det helt rätt av staten att betala ut det stöd som krävs för att överleva och ställa om. Så småningom vaknar Uppsalaborna upp till en lite annorlunda citykärna. Men det är inga nyheter för handeln, det är en utmaning man brottats med under lång tid.