Gangsterparadiset som regeringen inte vågar kritisera

Genant att Sverige inte kan pressa på för att gangsterledare ska ställas inför rätta.

En 25-åring har skjutits till döds, ett av flera offer i Uppsala. Regeringen borde pressa Turkiet där "Räven" med flera håller till.

En 25-åring har skjutits till döds, ett av flera offer i Uppsala. Regeringen borde pressa Turkiet där "Räven" med flera håller till.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Ledare2023-09-14 06:06
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som även är vice statsminister, öppnade i en intervju för att strypa biståndet till Turkiet om "Kurdiske räven" Rawa Majid inte lämnas ut. "Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge", sade Busch (Aftonbladet, 12/9). Hon nämnde även att de senaste dagarnas händelser i hemstaden Uppsala gör henne "extra bedrövad". 

Att hon inte uttalade sig för regeringens räkning stod dock klart redan dagen efter. Jag gav bara "ett generellt resonemang", sade Busch och underströk att det inte finns några planer på att strypa bistånd till Turkiet (UNT, 13/9). Man anar att någon hade viskat "tänk på Nato-processen!" i hennes öra.

Att Rawa Majid och andra grovt kriminella tillåts leva fritt i Turkiet – samma Turkiet vars regering kräver att Sverige lämnar ut journalister och oppositionella – är något regeringen borde ha ifrågasatt sedan länge. Som journalisten Diamant Salihu har påpekat kan man som efterlyst kriminell misstänkt för mord eller narkotikasmuggling i Sverige ta sig till Turkiet och "leva väldigt fritt" utan att något händer. Anledningen till att Turkiet tillåter det? Pengar. 

I SVT-dokumentären "Gangsterparadiset" blev det också tydligt att turkiska regeringsföreträdare inte vill få frågor om varför landet har blivit ett tillhåll för gängledare och misstänkta mördare från Sverige. När SVT:s Salihu i dokumentären intervjuade president Erdogans talesperson avfärdades alla kritiska frågor. Den turkiske talespersonen anklagade SVT:s reporter för att tala som PKK, för att ställa "löjliga frågor" och ägna sig åt ohederlig journalistik. Intervjun avbröts. När SVT däremot fick direktkontakt med Rawa Majid framgick det att han, trots att han är efterlyst, släppts på fri fot eftersom han "investerar i landet". Tack vare pengarna har han fått turkiskt medborgarskap, och med det skydd. 

Under den svenska Nato-processen har regeringen desperat försökt få Turkiets godkännande. Erdogans önskelista har varit lång: vapenexport, tystnad om det politiska förtrycket i landet, utlämnanden, att vi stoppar Koranbränningar, hjälper in landet i EU med mera. Nu verkar svenska regeringsföreträdare inte ens kunna kritisera att gängtoppar fritt tillåts styra "verksamheten" från Turkiet. Pinsamt, för en regering som säger sig prioritera kampen mot gängbrottsligheten.