Galen populist som inte gråter för Argentina

Både högern och vänstern har fått en ny galjonsfigur.

Javier Milei, El Loco, vann en klar seger i den andra omgången av Argentinas presidentval.

Javier Milei, El Loco, vann en klar seger i den andra omgången av Argentinas presidentval.

Foto: Natacha Pisarenko

Ledare2023-11-20 15:15
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Argentinas blivande president Javier Milei har alla de yttre attribut som kännetecknar en riktig högerpopulist. Efter att Trump lämnade sin post 2021 och Brasiliens Bolsonaro röstades bort året därpå har det varit lite tomt på den kanten. Frågan är vem som behöver Milei mest – andra populistkolleger eller en alltmer stukad vänster världen över?

Inte lika många i internationell press frågar sig vad argentinarna behöver. Det har varit ganska tyst om landet sedan man gjorde bankrutt och sattes under IMF:s förvaltning 2001. De gångna 20 åren, varav 16 med peronistregering, har man ställt in betalningarna ytterligare två gånger, 2014 och 2020. I februari i år passerade inflationen 100 procent och sommarens devalvering gjorde bara saken värre, med 142 procents inflation i oktober.

En förlust för sittande presidenten och peronisten Sergio Massa var med andra ord inte oväntad. När 40 procent av befolkningen på 46 miljoner lever under fattigdomsstrecket önskas en förändring, nästan vad som helst.

Javier Milei målas ut som en extremist som kommer att avskaffa landets centralbank och införa dollarn som valuta. Klimatförändringarna kallar han för ”en lögn”, han vill förbjuda aborter och han sägs dessutom ta råd från sina två hundar, varav en är död. En komplett galning alltså, hans smeknamn är också ”El Loco”, men hur stor del av de eldfängda antietablissemangstalen kan resultera i konkret politik?

Abortfrågan är kontroversiell i hela Latinamerika. Argentina var bara det fjärde landet, och det klart största, som legaliserade aborter för tre år sedan. Milei har sagt att han vill se en folkomröstning i abortfrågan om han blir vald.

Mest extrem är ekonomen Milei just på det ekonomiska området. Han kallar sig anarkokapitalist och vill riva upp den politik och de institutioner som dragit ett stolt land med stora naturresurser i fattigdom. Det är lättare sagt än gjort och Milei börjar sitt ämbete med samma skuldbörda som företrädaren. Ingen argentinare skulle sakna peson om den försvann, men det är inte primärt valutan som gett landet alla dess bekymmer.

Den enklaste av alla valbudskap är Ronald Reagans från 1980: ”Fråga er om ni har det bättre i dag än för fyra år sedan?” Fyra år senare kan en ny medtävlare fråga samma sak. Den stora faran med populister till höger och vänster är att det på fyra år kan inledas en nedmontering av demokratin, men just dessa tendenser har inte Javier Milei visat ännu. 

Vem behöver Milei mest, var frågan. Svaret kom kanske från en av huvudkandidaterna i USA om ett år. ”Du kommer att vända utvecklingen i ditt land”, skrev han, och ”make Argentina great again”.