Regeringen är mycket påhittig när det kommer till att hitta nya sätt att beskatta sina medborgare. Det senaste förslaget är en skatt på engångsartiklar i plast, vilken är tänkt att införas i november 2021. Genom skatten skulle staten håva in fem kronor per plastmugg och sju kronor för en engångsmatlåda. Resultatet är en total statlig skatteinkomst på 3,8 miljarder kronor (SR 10/8).
Sannolikt kommer detta att slå mot den redan hårt coronadrabbade restaurangbranschen. Resultatet blir dyrare take away-kaffe och en dyrare lunchlåda. Men möjligen är en skatt på engångsartiklar inte lika illa som många andra skatter. Till skillnad från plastpåsarna på Ica återanvänds exempelvis inte gamla plastmuggar.
Men det hade varit en sak om vi inte redan var ett av de hårdast beskattade länderna i världen efter inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms, punktskatter och public service-avgift. Precis som Liberalernas Nyamko Sabuni påpekade i en TV-debatt (SVT 6/8) är det inte rimligt att mer än 50 procent av inkomsten från ditt arbete försvinner i skatt. Frukterna av ditt arbete bör till huvuddelen tillfalla dig, inte staten.
Den nu föreslagna skatten på engångsartiklar följer samma logik som plastpåseskatten, som UNT:s ledarsida tidigare har skrivit om (UNT 14/7). Den är ett sätt för att staten att håva in pengar med förevändningen att man räddar miljön. Miljöpartiets språkrör Per Bolund har dessutom lovat att en så kallad klädskatt ska införas under de närmaste åren. Denna klädskatt är egentligen till för att beskatta kemikalierna i textilier. Men även där används miljön som svepskäl. Utredningen föreslår 40 kronor per kilo kläder och skor. Saken är bara den att drygt 80 procent av alla kläder i Sverige inte innehåller de skadliga kemikalierna som man vill beskatta. Trots det kommer alla kläder straffbeskattas tills motsatsen är bevisad.
I Socialdemokraternas senaste manifest från Jämlikhetskommissionen, även kallat “En gemensam angelägenhet”, föreslås dessutom en rad andra sätt att håva in mer pengar till statskassan: återinförd förmögenhetsskatt, gåvoskatt och höjd moms på mat. Även en fastighetsskatt utan tak föreslås och återinförd arvsskatt, som i praktiken gör att människors tillgångar betraktas som statens oavsett hur många gånger de redan har beskattats.
Något positivt mitt i all denna skattesörja är dock att människor kommer att påminnas om regeringens politik varje gång de går in i en matbutik eller köper en lunchlåda. Det kommer att sitta i minnet när det är dags att lägga en röstsedel i valurnan nästa gång.