För att göra äldrevården bättre krävs en ärlig dialog

Fackförbundet Kommunal är arga på sommarens schemaläggning. De borde välja sina ord lite bättre framöver.

Äldrevården i kommunerna lider inte av pengabrist utan av kommunikationsbrist.

Äldrevården i kommunerna lider inte av pengabrist utan av kommunikationsbrist.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Ledare2023-07-24 16:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Bemanningen inom äldreomsorgen i sommar är otillräcklig, enligt en ny enkät från fackförbundet Kommunal. Drygt två av tre fackliga representanter ute i landet ser att mängden personal inte räcker till. Var tredje ser att bemanningen kommer att vara sämre än förra året.

Äldreomsorgen har sina brister. Hemtjänsten fungerar dock bättre än särskilda boenden, även under sommaren. På särskilda boenden ska personal – ofta ung, underutbildad och ensam – finnas tillgänglig hela tiden. Den lagstadgade lunchen efter fem timmars arbete går ofta inte att ta.

I Uppsala har Kommunal därför fått nog. När arbetstiderna missköts ska de hädanefter börja ta till det yttersta verktyget, paragraf 6a i arbetsmiljölagen, för att begära ingripanden från Arbetsmiljöverket.

Vissa, som i Svartbäcken och Höganäs vårdboende, lär klara sig. Dalbyhemmet och Bernadotte ligger sämre till. Och från Stenhagen får Kommunal några beklagande telefonsamtal per dag från anställda. Där har tio rum stått tomma minst en månad. Folk vill vare sig jobba eller bo där. Vad ska kommunen göra åt detta?

Facket föreslog förra året att Arbetsmiljöverket ska få utfärda böter till de kommuner som inte har ett systematiskt arbetsmiljöarbete i äldrevården. Det kan verka bra. Men dels blir det konfrontativt snarare än konstruktivt, dels tar böter pengar från kommunens lönepott.

Det är orimligt att facket vill bussa staten på att bötfälla en kommunal arbetsplats, när man samtidigt ber staten om pengar för att kommunerna ska ha råd med bemanningen.

Att Kommunal kräver mer pengar är fräckt. Bara var femte företrädare menar att pengabrist leder till underbemanning. Snarare är det kommunikationen som brister: Varannan kommun tycker att personalen räcker till, medan personalen undrar vad cheferna håller på med. Det finns många vikarier som väntar på fast anställning.

Kommunal måste vara noggranna med orden. Förra året tyckte tre av fyra att bemanningen var “otillräcklig eller katastrofal”. Det är grovt ledande att “katastrofal” är ett svarsalternativ. I årets enkät är det borta. Ändå väljer Kommunals ordförande Malin Ragnegård just det ordet för att beskriva årets bemanning.

I år pratar Kommunal högt om att 80 procent av de fackliga företrädarna ser bemanningen som likadan eller sämre jämfört med 2022. Men 60 procent ser den ju som bättre eller likadan. Och förra året såg fem procent fler bemanningen som bra jämfört med 2021. I år har 9 procent tyckt så. Varför nämns inte den positiva trenden?

Ett fackförbund ska bråka om löner, villkor och rättigheter. Kommunal gör rätt i att påtala problem och arbetsgivares lagbrott. Men de halkar ofta ner i klagodiket. Det för inte dialogen med kommunerna framåt.