Kritik mot en arbetsplats eller villkoren för en yrkeskår kan lätt bli ett självspelande piano. När den negativa bilden väl satt sig är det nästan omöjligt att vända trenden. Nästan oavsett vad som händer uppfattas jobbet som för stressigt och lönen som för låg. Så har det i omgångar varit i förskolan och skolan. Och inom vården har den nedåtgående spiralen varit konstant i 20-30 års tid, särskilt för sjuksköterskorna.
Det betyder inte att det inte finns skäl för missnöje. ”Färre än var tredje chef anser att Region Uppsala är en attraktiv arbetsgivare för sjuksköterskor”, visar en granskning som regionens revisorer beställt (UNT 29/8). Bristen på sjuksköterskor innebär i sin tur brist på vårdplatser och att arbetssituationen på till exempel akutmottagningen blir ännu mer ohållbar. Allra svårast är det att rekrytera sjuksköterskor på obekväm arbetstid. Endast tre (!) procent av cheferna anser att regionen gjort tillräckligt för att förbättra läget.
Dessutom visar Inspektionen för vård och omsorg (IVO:s) oanmälda inspektioner under sommaren att det vid 13 tillfällen på sex veckor funnits mer än 15 patienter kvar på akuten på morgonen, som inte fått en vårdplats. Samma rubrik har med jämna mellanrum figurerat i UNT de senaste åren: ”Kaos på akuten på Akademiska”.
Men det finns också ljuspunkter. Läget är ansträngt och sjukhuset fullt, någon buffert finns inte, enligt chefsläkaren Johan Lugnegård (UNT 30/8). Men han anser inte att patientsäkerheten är hotad. Malin Gutentoft, sjuksköterska och gruppchef på akutmottagningen, beskriver en mycket hög belastning men säger också att beslutet att sprida ut vårdplatser på avdelningarna kunnat lätta något på trycket.
För några år sedan sade många sjuksköterskor på Akademiska upp sig på grund av schemaförsämringar. Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, säger att nya arbetstidsmodeller ger längre återhämtning och att veckoarbetstiden sänkts till 33-34 timmar. Sjuksköterskor tjänar numera också ganska hyggligt, mellan 36 400 kronor (röntgensjuksköterskor) och 43 800 kronor (intensivvårdssjuksköterskor) i genomsnitt, enligt SCB (2020).
Förändringar tar tid och coronapandemin har ställt allt på ända inom vården. Ändå måste man kunna blicka framåt på Akademiska sjukhuset. Konkurrensen mellan olika arbetsgivare skärper gradvis kraven på en bättre arbetsmiljö och bättre villkor. Det vet lärare som i grunden älskar sitt jobb, och snart kanske också sjuksköterskor: ”Det är en fantastisk arbetsplats på det stora hela och en oerhörd tillfredsställelse att arbeta med akutsjukvård”, som Malin Gutentoft uttrycker det.