I fjol var det många svenskar som lyssnade på Björn Natthiko Lindeblad, den tidigare finansmannen som sadlade om till buddhistmunk, när han sommarpratade i P1. Han berättade om att han hade hjälpt sin 84-årige pappa, svårt sjuk i KOL, att somna in på en klinik i Schweiz.
Flera läkare hade bedömt pappans tillstånd, för att säkerställa att han inte led av depression eller ett annat tillstånd som gjorde det svårt att fatta ett självständigt och genomtänkt beslut. Natthiko Lindeblad har beskrivit det som "värdigt" att pappan fick dö en självvald, smärtfri och läkarassisterad död.
Pandemin ställde till det för svenskar som på liknande sätt har velat resa utomlands för att få dödshjälp. Läkaren Staffan Bergström, professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet, polisanmälde därför sig själv förra året efter att ha försett en ALS-sjuk med en dödlig dos medicin. Bergström, som tidigare har deltagit som sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd, förklarade att han ville att frågan ska uppmärksammas och utredas.
Flera länder har infört dödshjälp, i Europa till exempel Belgien, Nederländerna och Luxemburg. I våras gav även den spanska senaten grönt ljus.
Liberalerna har varit det parti som på senare tid tydligast har argumenterat för en utredning, inte minst via Barbro Westerholm och Lina Nordquist. Men stödet för att se över frågan finns i fler partier. I ett gemensamt utspel, med politiker från samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, argumenteras det för att "tillsätta en gedigen, parlamentarisk utredning som förutsättningslöst och med stor försiktighet närmar sig denna fråga" (Aftonbladet, 5/10). Det vore hög tid. Om nackdelarna eller riskerna skulle anses svåra att hantera är det inte värre än att nuvarande lagstiftning fortsatt gäller.
Ett argument emot dödshjälp brukar vara att det skulle gå emot läkaretiken. Men som Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm, som deltog i uppropet för en utredning, nämnde i P1 morgon (5/10) krockade en gång i tiden den då nya abortlagstiftningen 1975 med läkaretiken. Utgångspunkten för läkare måste självklart vara att rädda liv, men verkligheten är ibland svår.
I grund och botten handlar dödshjälp om vem som ska få bestämma över livets avslut. Hur fungerar dödshjälp där det tillåts och finns det sätt att minimera eventuella risker och nackdelar? Fakta och kunskap, att frågan utreds, borde även dödshjälpskritiker välkomna.