FörsvarsfrÄgan förtjÀnar bÀttre Àn pajkastning

Socialdemokraterna borde tÀnka pÄ den egna tonen.


Statsminister Ulf Kristersson pÄ Folk och Försvars rikskonferens i SÀlen. Man hör tydligen det man vill höra.

Statsminister Ulf Kristersson pÄ Folk och Försvars rikskonferens i SÀlen. Man hör tydligen det man vill höra.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-01-11 06:16
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

VĂ„ren 2022 Ă„kte dĂ„varande statsminister Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans pĂ„ en militĂ€rövning med Natosoldater i norra Norge. Ryssland hade angripit Ukraina och senare samma vĂ„r gav den dĂ„varande S-regeringen klartecken om att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. 

I samband med Norgeresan höll Andersson och Kristersson en gemensam presskonferens. "Vi kan vara oeniga om mĂ„nga saker, men vi kĂ€mpar bĂ„da för Sveriges trygghet", sade Andersson. Kristersson, dĂ„ oppositionsledare, fyllde i med att "Vi markerar för svenska soldater, officerare och för vĂ€rlden att vi stĂ„r samlade nĂ€r det hĂ€nder förfĂ€rliga saker i vĂ„r egen omgivning" (DN, 21/3 2022). 

SÄ har det inte lÄtit i dessa dagar. NÀr det finns politisk konflikt Àr det en sjÀlvklarhet att politiska företrÀdare, inte minst frÄn oppositionen, ifrÄgasÀtter den förda politiken. Men i stÀllet har vi, med Ärets Folk och försvar-konferens i SÀlen, fÄtt debatter om "tonen", "splittring" och att det "vÀcker oro" om regeringsföretrÀdare nÀmner att det kan bli krig.

Magdalena Andersson och andra S-politiker hĂ€vdar att statsminister Kristersson har försökt "splittra" och sĂ€nka försvarsviljan genom sina uttalanden om att den som blir medborgare ska vara beredd att "med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, vĂ„ra vĂ€rderingar och vĂ„rt sĂ€tt att leva". 

Att Kristerssons ordval vÀcker frÄgor Àr inte konstigt. Skulle sÀrskilt mÄnga till exempel se medborgarskapet som "en resehandling"? Men det skorrar nÄgot falskt nÀr ledande socialdemokrater hÀvdar att statsministern riktar udden mot svenskar med invandrarbakgrund, som Morgan Johansson i tisdagens Aktuellt, (9/1).

SÄ sent som i förra veckan höll Socialdemokraterna en presskonferens dÀr de bland annat riktade kritik mot att Kristerssons "politiska gÀrning började med att han ville ha fri invandring". Som om det vore fel och suspekt att som ung liberalt sinnad vilja se en vÀrld utan grÀnser. S-företrÀdare menade att Kristersson borde "be om ursÀkt" för att ha varit för positiv till invandring.

Nu skulle alltsÄ samme Kristersson ha för avsikt att, pÄ en försvarskonferens och av oklara skÀl, nita till utrikesfödda. Hur ska S ha det egentligen?

Man kan lasta regeringen för mycket, men medvetna missförstĂ„nd och anklagelser om att ansvariga sprider oro för krig (nĂ€r man Ă€r överens i sak) Ă€r inte det snyggaste.  

SÄ lÀnge sedan var det inte, som det hette att "vi stÄr samlade" och tillsammans "kÀmpar för Sveriges trygghet".