Försvarsfrågan förtjänar bättre än pajkastning

Socialdemokraterna borde tänka på den egna tonen.


Statsminister Ulf Kristersson på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Man hör tydligen det man vill höra.

Statsminister Ulf Kristersson på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Man hör tydligen det man vill höra.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-01-11 06:16
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Våren 2022 åkte dåvarande statsminister Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans på en militärövning med Natosoldater i norra Norge. Ryssland hade angripit Ukraina och senare samma vår gav den dåvarande S-regeringen klartecken om att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. 

I samband med Norgeresan höll Andersson och Kristersson en gemensam presskonferens. "Vi kan vara oeniga om många saker, men vi kämpar båda för Sveriges trygghet", sade Andersson. Kristersson, då oppositionsledare, fyllde i med att "Vi markerar för svenska soldater, officerare och för världen att vi står samlade när det händer förfärliga saker i vår egen omgivning" (DN, 21/3 2022). 

Så har det inte låtit i dessa dagar. När det finns politisk konflikt är det en självklarhet att politiska företrädare, inte minst från oppositionen, ifrågasätter den förda politiken. Men i stället har vi, med årets Folk och försvar-konferens i Sälen, fått debatter om "tonen", "splittring" och att det "väcker oro" om regeringsföreträdare nämner att det kan bli krig.

Magdalena Andersson och andra S-politiker hävdar att statsminister Kristersson har försökt "splittra" och sänka försvarsviljan genom sina uttalanden om att den som blir medborgare ska vara beredd att "med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva". 

Att Kristerssons ordval väcker frågor är inte konstigt. Skulle särskilt många till exempel se medborgarskapet som "en resehandling"? Men det skorrar något falskt när ledande socialdemokrater hävdar att statsministern riktar udden mot svenskar med invandrarbakgrund, som Morgan Johansson i tisdagens Aktuellt, (9/1).

Så sent som i förra veckan höll Socialdemokraterna en presskonferens där de bland annat riktade kritik mot att Kristerssons "politiska gärning började med att han ville ha fri invandring". Som om det vore fel och suspekt att som ung liberalt sinnad vilja se en värld utan gränser. S-företrädare menade att Kristersson borde "be om ursäkt" för att ha varit för positiv till invandring.

Nu skulle alltså samme Kristersson ha för avsikt att, på en försvarskonferens och av oklara skäl, nita till utrikesfödda. Hur ska S ha det egentligen?

Man kan lasta regeringen för mycket, men medvetna missförstånd och anklagelser om att ansvariga sprider oro för krig (när man är överens i sak) är inte det snyggaste.  

Så länge sedan var det inte, som det hette att "vi står samlade" och tillsammans "kämpar för Sveriges trygghet".