UNT har uppmärksammat att fem syskon från en uppländsk kommun är försvunna sedan i somras. Enligt föräldrarna har familjen emigrerat till USA, men pappan vägrar samtidigt att skicka dokument som visar att så är fallet. "Det är inget vi behöver bevisa", har han sagt till UNT.
Före försvinnandet hade barnen vid flera tillfällen berättat att de utsatts för våld hemma. Personal på förskola och jourhemsföräldrar har uttryckt oro över om barnen till exempel fått tillräckligt med mat. När myndigheterna för ett år sedan besökte familjens villa var barnen, enligt socialtjänstens rapport, "ovårdade och smutsiga". Hemmiljön beskrevs som en ”sanitär olägenhet”, barnen tvingades duscha kallt och var enligt socialtjänsten utsatta.
Var de fem syskonen befinner sig nu är oklart. Enligt barnens pappa är det socialtjänsten som är "en sadistisk sekt" som missbrukar sin position genom att kräva omhändertaganden av barnen.
Det som kan kallas sadistiskt är att utsätta barn för vanvård och kränkningar.
Svensk socialtjänst och svenska domstolar har inget att vinna på att lättvindigt tvångsomhänderta barn. Tvärtom har biologiska föräldrarnas rätt till vårdnad och umgänge vägt tungt.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) lovade tidigt under mandatperioden att arbeta för att "barns bästa väger tyngre i lagstiftning än de biologiska föräldrarnas rätt till sina barn". Man har bland annat velat skriva in barnets bästa i lagen och att socialtjänsten ska följa upp familjer i minst ett år efter att omhändertagandet enligt lagen om vård av unga, LVU, upphört.
Ministerns ingång är välkommen. I en del borgerliga och liberala kretsar hävdas det nämligen att staten snarare ska backa.
Tidigare i år beskrev exempelvis skribenten Petra Lindblom det svenska förbudet mot hemskolning som snudd på omänskligt (Liberal Debatt, nr 1 2023). Susanna Birgersson, borgerlig skribent, har uttryckt att "det svartnar för ögonen när jag tänker på att staten förbjuder mig att undervisa mina egna barn" (Axess, nr 2, 2022).
Men inget "förbjuder" föräldrar att undervisa sina barn – utanför skoltid. Skolplikten finns för barnets bästa. Tack vare den och att barn kommer i kontakt med "omvärlden" kan det upptäckas om de far illa i hemmet.
Om de fem försvunna barnen från Uppland hittas vet vi inte. Men deras problem har knappast varit att socialtjänsten larmat och "lagt sig i". Föräldrar har inte rätt att göra vad som helst.