Din sol, din himmel, dina ängder gröna. Sällan har väl himlen varit blåare och ängarna grönare som inför nationaldagen 2018! Kanske är det klimatförändringarna som redan gett en månads högsommarvärme. Efter en ovanligt kall vinter njuter vi av det omvända extremvädret. Badsäsongen är rekordtidig då sjöarna redan är lockande ljumma.
Men det får också tragiska följder. Redan första helgen i juni har Sverige haft påfallande många drunkningsolyckor.
Tyvärr gör vissa fakta att vi måste börja fundera över våra inre klimatförändringar. Hur står det till med etik och empati i det vänaste land uppå jord? Hur många grader kan normal hyfs sjunka innan vi kan tala om en ny istid?
Att välkomna extremväder kanske vissa ser som dystopiskt och perverst. Men det är inget mot hur vi beter oss på stranden när det händer som inte får hända. Någon hamnar i nöd i vattnet. En tonåring dyker utan att kolla djupet och kommer inte upp igen.
Det var vad som skedde i Degerfors i lördags. Övriga badgäster på campingen flockades på bryggan för att kunna dokumentera dödsolyckan med sina mobiltelefoner, eller för att lyfta upp sina små barn så att de skulle kunna se den bättre...
Polisen Johan Spånbo skriver på Facebook att räddningspersonalen var tvungen att använda sina resurser för att hålla bryggan fri från badgäster som gjorde allt för att se – men inget för att hjälpa. De försvårade räddningen av pojken. Personer som Spånbo uppmanade att sluta fotografera av hänsyn till pojken käftade till hans bestörtning emot.
Ungefär samma scen utspelades när räddningspersonal skulle undsätta en drunknande 75-åring i Landskrona på lördagen. Bryggan blockerades av människor som vägrade lyssna på polisen. Dessutom kunde ambulansen inte komma i väg med den skadade på grund av felparkerade bilar.
En lång rad liknande händelser har rapporterats de senaste åren. Vad är orsaken? Kameran är ingen nyhet, däremot sociala medier. Det smäller högre att snabbt ”lägga ut” bilder än att rädda någon som skulle kunna vara ens son eller far. Talet om ”svenska värderingar” känns allt mer bisarrt.
Det är hög tid för en diskussion om sociala medier och etik. Att vem som helst kan filma döende för omedelbar spridning är en förhållandevis ny situation som inte omfattas av det genomtänkta regelverk som journalister länge arbetat efter. Du är din egen (o)ansvariga utgivare.
Alla kan inte agera som Mamoudou Gassama, 22, som häromdagen i Paris räddade ett barn från utsidan på en balkong genom att klättra fyra våningar på mindre än en minut. För att man ska vilja leva och dö i Norden räcker det med normal empati hos folk som åtminstone släpper fram räddningspersonalen när någon drunknar.
Och låter mobilen ligga kvar i fickan.