Att Storbritannien röstade för ett utträde ur EU har chockat hela världen. Världens börser rasade på fredagen och i går var det Stockholmsbörsens tur. Finansmarknadernas reaktion illustrerar den osäkerhet som råder. Vad händer nu? Även om mycket fortfarande är oklart, är det troligt att folkomröstningen stärker EU-kritiska opinioner och ökar splittringen inom EU.
Direkt efter att resultatet av folkomröstningen stod klart krävde EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att förhandlingar om Storbritanniens utträde skulle inledas direkt och att det inte skulle bli en ”vänskaplig skilsmässa”. Det kan låta vettigt att inte dra ut på förhandlingsprocessen med Storbritannien. Genom att vara extra hård mot Storbritannien – exempelvis genom att neka britterna tillträde till den fria marknaden – skulle EU också kunna sända en signal till alla EU-kritiker att det inte går att både äta kakan och ha den kvar.
Men goda relationer med Storbritannien är avgörande för EU och i en tid av svåra prövningar måste den demokratiska västvärlden hålla ihop. Donald Trump och Europas högerpopulister välkomnar Brexit och Ryssland ser en splittrad västvärld som önskvärd. Det finns därför goda skäl för EU-ledarna att svälja förtreten och att inte forcera det brittiska utträdet.
Det verkar ha varit inställningen när regeringen i går träffade de borgerliga partierna för ett krismöte om Brexit. För Sverige är det extra viktigt att avtalet mellan EU och Storbritannien blir så bra som möjligt. Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige. Med britterna i EU har Sverige också haft en mäktig bundsförvant i flera ekonomiska frågor och en garant för att sprickan mellan eurozonen och övriga medlemsländer inte ska bli för stor. Det är glädjande att regeringen och alliansen är överens om vilken linje Sverige ska driva på EU-toppmötet som inleds i dag. Skynda långsamt och värna goda relationer med Storbritannien är en klok hållning.
Samtidigt som EU:s stats-och regeringschefer i dag träffas i Bryssel för ett av de viktigaste mötena på decennier, befinner sig Sveriges utrikesminister i New York för att invänta resultatet i den omröstning som ska avgöra om Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd. FN som organisation har stor betydelse för att hantera globala problem. Men säkerhetsrådet är ett tveksamt val av arena för politisk påverkan. Det är i stället i EU som Sverige på allvar kan spela en roll för utvecklingen i Europa och världen.
Trots alla sina brister är EU den avgörande arean för samarbete mellan Europas demokratier och mellan Europa och USA. Sveriges politiker måste därför sätta EU i centrum för det politiska samtalet och verka för att utveckla EU i rätt riktning. Det har aldrig varit viktigare än nu.