Felaktighet om kolkraftsel från Danmark

En ledare i EP och UNT (20/1) författad av Karl Rydå, innehåller inte korrekt information, skriver Thomas Lagerwall.

Ledare2021-01-27 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

REPLIK

Enligt Svenska Kraftnät exporterar Sverige den 20 januari mitt på dagen 2000 MW. Vi importerar el från Norge - vattenkraft - medan vi säljer el främst till kärnkraftslandet Finland. När det gäller Danmark köper och säljer vi mindre kvantiteter.

Den senaste tiden har jag dagligen kontrollerat elproduktionen. Sverige har hela tiden exporterat el – ibland mindre mängder, ibland lite större mängder som i dag.

Jag undrar varför en ledande liberal tidning som Upsala Nya Tidning och med sin lillasystertidning Enköpings-Posten publicerar denna vinklade och inte korrekta information just nu om svensk elproduktion. Finns det en politisk agenda?

Under 2020 har Sverige vid en handfull tillfällen, bland annat under sommaren, importerat lite mer el än vad vi exporterat. Det har bland annat berott på problem med de svenska kärnkraftverken. Om Sverige tidigare byggt ut överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige hade vi klarat detta med svensk el. 

Sverige har idag ingen brist på el, men vi har otillräcklig överföringskapacitet inom landet. Förutom att bygga ut elledningarna behöver vi i framtiden både spara och producera mer el. Men det är en annan fråga.

Tomas Lagerwall, Litslena

SVAR

Det stämmer som skribenten menar att Sverige kontinuerligt är nettoexportör av el. Det har UNT:s ledarsida heller aldrig bestridit. Men det är ju fullt möjligt att vara nettoexportör av el, samtidigt som vissa specifika flöden visar ett nettoinflöde. Så var fallet med det datum som togs upp i ledaren: Sverige var nettoexportör, men från Danmark till Västsverige pågick ett inflöde ungefär i storlek av vad Ringhals 1 tidigare hade producerat.

Sverige har mycket riktigt otillräcklig överföringskapacitet inom landet. Och till dess att den är åtgärdad, vilket lär ta 5-10 år, hade det varit rimligt att ha en stabil och fossilfri elproduktion i Västsverige. UNT:s ledarsida anser, och har länge ansett, att kärnkraften bör få fortsätta spela den rollen inom svensk elproduktion.