Fattiga fortsätter slussas runt i Uppsala

Pratet om billiga hyresrätter är inget annat än prat.

Koret vid Råbyvägen i Gränby-Kvarngärdet är ett av åtta områden som får inkomstprövning.

Koret vid Råbyvägen i Gränby-Kvarngärdet är ett av åtta områden som får inkomstprövning.

Foto: Staffan Wolters

Ledare2021-12-13 15:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Uppsalahem vill återinföra inkomstkravet för nya hyresgäster. Skälet är att ett antal nybyggda områden upplevs som segregerade och otrygga och har en stor andel hyresgäster med försörjningsstöd. Enbart Vänsterpartiet är kritiskt och säger att man ”flyttar runt problemet” (UNT 9/12). Och där har V en poäng.

Det har bara gått tre år sedan Uppsalahem tog bort inkomstkravet. Anledningen var framför allt projektanställningar och andra kortare anställningsformer som översvämmat arbetsmarknaden. Kravet på fast anställning var omodernt och stängde ute många från bostadsmarknaden. Men samtidigt pågick andra processer i Uppsala som några år tidigare tagit emot många nyanlända.

Under etableringstiden i Sverige får den nyanlände en lägenhet, enligt bosättningslagen från 2016. Men inte så många kunde etablera sig, det vill säga försörja sig, på bara två år. Bostadskontrakten förlängdes därför, inte utan vånda eftersom de som väntat i den allmänna bostadskön trängdes undan.

Som tur var byggs det mycket i Uppsala, och den styrande minoriteten har försäkrat sig om att en viss andel av de nya bostäderna är hyresrätter. Alltså kunde de med lägre inkomster flytta in i de billiga lägenheter de efterfrågade. För dem som helt saknade inkomst, det gällde nyanlända såväl som andra grupper, spelade det ju ingen roll hur hög hyran var. Någon kilometer bort, i Gottsunda, Gränby eller Stenhagen, väntade helt nybyggda lägenheter.

Kommunledningen agerar lite som järnvägstjänstemannen som fick höra att den sista vagnen i tåget var särskilt olycksdrabbad: koppla bort den då! Problemet flyttar en bit bort i stället. Vad händer med de Bäcklösa- och Brillingebor som inte klarar inkomstkraven? Som av en händelse fattar kommunen när detta skrivs, på måndagen, beslut om de omfattande byggplanerna i sydöstra staden, drygt 20 000 bostäder vid Bergsbrunna-Lunsen.

Det ska erkännas att tajmning i stadsbyggnad är väldigt svårt med tanke på de långa ledtiderna. Uppsalabor med lite högre inkomst efterfrågar sedan länge helt andra bostäder än nybygget på åkern. Boräntan har varit bottenlåg i ett decennium och envisas man ändå med att hyra är det mer exklusiva lägen som gäller.

Det enda som är säkert med nya områden är att det aldrig blir som på arkitektskisserna, med kaféer och folkliv. Men det borde kunna bli bättre än det som presterats på senare år. Det finns ett stort antal Uppsalabor som efterfrågar billiga, riktigt billiga, lägenheter för att kunna inleda sin resa mot jobb och etablering i samhället. Sådana byggs aldrig, det har Vänsterpartiet helt rätt i.