”De rättigheter vi har, har vi inte vunnit för alltid”, kloka ord från Stockholm Prides ordförande Britta Davidsohn i TV4:s Nyhetsmorgon. Likt många frihetskamper betyder fler vunna segrar också mer exponering för större motstånd. De som är kritiska till Pride väntar på ett tillfälle att slå tillbaka, och även om det så här i det vackra sommarvädret mitt under Sveriges Europride tycks långt borta, behövs den ständiga frihetskampen för att bevara de vunna rättigheterna.
För det finns de som anser att frihet för vissa betyder inskränkningar i deras egen frihet. Att hbtq-personer inte kan ha samma rättigheter, utan att deras egna rättigheter inskränks. Inför Högsta domstolens beslut om homoäktenskap i USA argumenterade många för att själva äktenskapet skulle falla samman. Innan folkomröstningen om homoäktenskap i Australien gick ett par så långt som att lova att skilja sig om homoäktenskap legaliserades, något de drog tillbaka när ja-sidan vann.
Att värdera sin egen bekvämlighet över någon annans frihet är både egoistiskt och irrationellt. Det finns något grymt i att förvägra andra människor rättigheter som man själv tar för givna.
Med kampen i bakhuvudet ska kärleken och friheten att vara sig själv firas, från öst till väst. Varje år får en europeisk pridefestival titeln Europride och turen har kommit till Stockholm Pride och West Pride i Göteborg som slår ihop sig till ett två veckor långt firande. Stockholm Pride firar dessutom 20 år i år, så förväntningarna är att deltagandet blir större än vanligt.
Pride har blivit en folkfest och en naturlig del i stadsbilden. På senare år har den politiska närvaron i tåget ökat. Fredrik Reinfeldt var den första statsministern att gå i tåget, och de flesta partiledarna syns vandra med partiernas hbtq-föreningar.
I dag lördag är det också precis 49 år sedan ”Stonewallupproren” i New York 28 juli 1969 där homosexuella och transpersoner gemensamt protesterade mot en polisrazzia på gayklubben Stonewall Inn. Få ställen tillät öppet homosexuella personer, men Stonewall Inn i öppensinnade Greenwich Village var en samlingspunkt. Efter en razzia på småtimmarna vägrade besökarna att följa polisens instruktioner. Händelsen betecknas av många som den viktigaste händelsen för framväxten hbtq-rörelsen i USA och resten av världen.
Många segrar är vunna, och utvecklingen går framåt på många håll. Men Britta Davidsohns ord bör inte glömmas. Fortfarande växer unga hbtq-personer upp i tron att de är mindre värda, och till och med i ett accepterande land som Sverige kan unga känna sig tvingade att dölja sitt äkta jag. Fortfarande är homosexualitet förbjudet i ett sjuttiotal länder, och i vissa belagt med dödstraff. Kampen går vidare, fylld av kärlek, beslutsamhet och hopp om förändring.