Ingen ifrågasätter att det är en stor hälsovinst för en rökare att gå över till andra nikotinprodukter, exempelvis snus eller vejp, e-cigaretter. Eller förresten, såväl i hälsoråd som i skattepolitik har snus i många år jämställts med röktobak. Vilket fått tobaksindustrin att rasa och kräva rättelse, samt ohejdat marknadsföra sina tobaksfria produkter, i första hand det så kallade vita snuset.
Men att det är rena hälsokuren för en storrökare att fylla munnen med det starkaste snus eller tuggtobak kan aldrig ursäkta att en 14-åring blir beroende av nikotinprodukter. Vitt snus innehåller nikotin i varierande grad. Skadeeffekterna av bruket är inte helt klarlagda, men det finns studier som tyder på att det kan vara en inkörsport till annat nikotinbruk liksom till alkohol (Göteborgs universitet, TT 31/5).
Måndagens rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar på anmärkningsvärda ökningar för tobaksfria nikotinprodukter. Bland flickor i gymnasiets årskurs två snusar 26 procent, mot 4 procent för tio år sedan. ”Vitt snus är den vanligaste snussorten bland ungdomar”, enligt Martina Zetterqvist i pressmeddelandet från CAN (2/12).
Användandet av e-cigaretter legat relativt lågt sedan de introducerades på marknaden 2012, men för två år sedan hände något. Plötsligt ägnade sig fem gånger så många gymnasieelever åt vejpande. Även här är det flickorna som står för ökningen. År 2021 uppgav fyra procent av dem i andra ring att de vejpat de senaste 30 dagarna. Året därpå var siffran 27 procent. De senaste två åren har siffran sjunkit något, till 24 procent.
Enligt hjärtläkaren Magnus Lundbäck på KI innehåller ångan från e-cigaretter cancerogener, inflammatoriska ämnen och partiklar som är retande för lungan. ”De marknadsförs som ’harm reducing’, att det är bättre än att röka cigaretter. Problemet är att de används av barn och unga som aldrig rökt en cigarett i sitt liv”, säger han (DN 2/12).
De långsiktiga effekterna är ännu okända då det handlar om ett så pass nytt fenomen. Forskarna misstänker dock att kan röra sig om liknande påverkan på hjärta, kärl och lungor och precis som andra tobaksprodukter leda till folksjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
”Köp inte tobakslobbyns beskrivningar”, skrev ett antal debattörer i UNT (26/11) med avseende på att vitt snus marknadsförs som ”mindre farligt”. Men industrin har ju rätt i att snuset är mindre farligt, än cigaretter. Problemet är att det är långt ifrån ofarligt. Exakt hur skadligt vitt snus och vejp är vet vi tyvärr inte förrän om några decennier.