EU är delat i tre delar: En sydlig med Frankrike i spetsen som vill fördjupa EU-samarbetet , en östlig med Ungern och Polen i spetsen som bara vill ha mer pengar och så en nordlig som tycker att det är ganska bra som det är.
Frankrikes president Emmanuel Macron är en entusiastisk Europavän och vill fördjupa samarbetet mellan euroländerna, inte minst på den sociala sidan. Det betyder förstås mer pengar till EU, vilket väl inte är så populärt i många kretsar. Macron kan tänka sig att EU-länderna delar upp sig i mindre grupper som går olika fort fram. Men hans idéer har inte särskilt starkt stöd i det krisande EU.
I Europas gamla öststater går tankarna i helt andra banor. EU:s roll är framför allt att ställa upp med bidrag till medlemsländerna, särskilt till dem med dålig ekonomi, till exempel i östra delen av EU. Att ta emot flyktingar från länder utanför EU är det inte tal om, oavsett vad EU kan besluta. Här ska vart land för sig bestämma, enligt den gruppen.
I norra Europa dominerar förstås Tyskland som just nu genomgår en svår politisk kris och därför inte har så mycket att säga i den här frågan. De skandinaviska länderna vill ju gärna vara med och bestämma i EU, men håller ett visst avstånd i övrigt. Typiskt var EU-toppmötet i Göteborg som diskuterade EU:s möjliga framtidspolitik utan att fatta några som helst beslut.
Och Sveriges statsminister, som var värd, var mycket nöjd med mötet. Det är så han vill ha EU. Han vill vara med i EU:s trevliga diskussioner på toppnivå men inte delta i några bindande beslut.
Avgörande för EU, liksom i många andra frågor, är förstås Tyskland. I över två månader har Angela Merkel försökt bilda en regering men misslyckats. Valresultatet var dåligt för hennes parti. För att få majoritet måste hon få med sig två andra partier. Ett av dem är liberala FDP, som nu sagt definitivt nej till koalition. Socialdemokraterna säger också absolut nej till regeringssamverkan med Merkel. Så hon har två alternativ kvar: en minoritetsregering eller nyval. Hon föredrar definitivt nyval, men det är inte hon som bestämmer utan presidenten som inte vill ha nyval. Elände!
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har lagt fram ett förslag med fem olika vägar: EU fortsätter som nu, EU tar bort allt som inte har med den inre marknaden att göra, EU fortsätter i olika hastigheter för olika länder, alla EU-länder enas om att göra vissa saker gemensamt men struntar i andra, EU blir en alltmer sammansvetsad union.
Men så som situationen ser ut nu verkar alternativ ett mest sannolikt, det vill säga att EU-länderna inte kan fatta något beslut om förändring.
Kris? Ja, en rätt vanlig situation i EU. Men viktigast för EU är nog ändå att Angela Merkel får ordning på politiken i Tyskland.
Gunvor Hildén
Fristående kolumnist