Ett nedstängt Uppsala län måste undvikas

Att inte följa de lokala råden för att minska smittspridning kommer att få stora mänskliga och ekonomiska konsekvenser.

håll avstånd. De lokala råden för Uppsala län måste följas, annars riskeras stort mänskligt och ekonomiskt lidande.

håll avstånd. De lokala råden för Uppsala län måste följas, annars riskeras stort mänskligt och ekonomiskt lidande.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2020-10-31 07:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det kommer att bli en lång höst. Och en ännu längre vinter. Just nu pekar allt på att det blir precis som Folkhälsomyndigheten varnat för: coronapandemin får vi leva med under en lång tid framöver.

Senvårens och sommarens positiva utveckling handlade inte bara om att vi följde myndighetens rekommendationer, det var också en tydlig vädereffekt. Det är betydligt lättare att hålla avstånd och undvika trånga utrymmen om det är varmt ute och man gå och cykla – eller kanske hålla sig isolerad i sin sommarstuga.

Trots att smittan är tillbaka med besked, verkar det inte påverka beteendet bland folk i länet i samma utsträckning som i våras. Det verkar fortfarande, hos många, finnas en förhoppning om att det värsta är över. Och visst är det så att läget i Sverige inte är lika allvarligt som i många länder nere på kontinenten. Än. Men smittan sprids fort om vi inte vidtar åtgärder. Förutom Uppsala län har nu även Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland ålagts samma tuffa lokala råd: inga onödiga besök i affärer och köpcentrum, inga fysiska kontakter utanför familjen, och ingen kollektivtrafik om det absolut inte är nödvändigt.

Torsdagens beslut från länsstyrelsen i Uppsala innebar också ytterligare inskärpningar. Publiktaket på 50 personer vid offentliga sammankomster i Uppsala län kommer att bestå, i ett första steg till 17 november. Det blir alltså inte möjligt att ta in upp till 300 personer på kultur- och idrottsevenemang. Tuffa besked för länets teatrar och idrottsklubbar, men nödvändigt för att begränsa smittspridningen.

Det finns fromma förhoppningar om, men inga garantier för, att immuniteten är så pass mycket högre i den svenska befolkningen än i länder som stängde ner sina samhällen i våras, att Sverige inte kommer att drabbas av en andravåg. Men vi kan inte basera strategin för att begränsa smittspridningen på något som kanske är sant. Konsekvenserna om vi har fel är nämligen potentiellt livsfarliga: I Italien intensivvårdas nu 1500 patienter, fler än när det var som värst i mars, i Frankrike är summan den dubbla.

Lyckligtvis finns det också sådant vi vet begränsar smittspridningen. Håll avstånd, tvätta händerna, undvik större sammankomster. Det har hela tiden varit den svenska linjen och det är att föredra framför totala nedstängningar, både av ekonomiska och mänskliga skäl. Men det fungerar bara om vi faktiskt följer Folkhälsomyndighetens råd. Ytterst är det vi själva som avgör hur tuff senhösten och vintern kommer att bli.