Ett Klondike i norr utan statlig inblandning

Finns det bara pengar kommer flyttlassen också att gå norrut.

Hybrits pilotanläggning för framställning av järnsvamp.

Hybrits pilotanläggning för framställning av järnsvamp.

Foto: Adam Sundman

Ledare2023-05-22 15:10
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är tungt att bo i Norrbotten. Ännu tyngre blir det om man inte kan bocka för rutorna ”man” och ”överintresserad av jakt och fiske”. Bilden av det nordligaste länet har fått sätta sig under generationer, vilket gör uppgiften att locka 100 000 nya invånare nästan omänskligt svår. Ungefär så många behövs de närmaste åren för att säkra tillverkningen av bland annat fossilfritt stål.

Det kan vara lätt att avfärda bilden av norr som fördomar i söder. Men en del av lösningen ligger hos invånarna själva. ”Sluta be om ursäkt för att vi bor i Norrbotten”, säger Luleåprofessorn Lena Abrahamsson (SVT 5/5). Sedan räknar även hon upp problemen, som könsuppdelningen, bristen på service och utbildning. Hon efterlyser mer forskning om flyttkedjorna, söderut såväl som inom länet.

”Offentlig lösning” är skylten som lyser över arbetskraftbristen i Norrbotten. Regionen och EU finansierar tillsammans North Sweden Green Deal, ett projekt för 60 miljoner kronor med punkter som Attraktion, Kompetens, Fysisk planering och Energi. ”Det är en jätteutmaning för kommunerna att undvika ’flyga in, flyga ut’”, sade Stina Almkvist, utvecklingsstrateg på regionen till SVT (4/11 2022).

Det finns projekt som gör sig bättre i en Power Point-presentation än i verkligheten. Närbelägna Skellefteå i Västerbotten satsade miljoner på att få arbetslösa kvinnor i Malmö att flytta norrut, men ingen av dessa fick jobb (DN 28/2). Ingen lyssnade på det hurtfriska ”vi har jobben, ni har folket”. Den enda offentliga satsning som gjort skillnad i norr är den på högre utbildning. Luleå fick 424 nya invånare i fjol, övriga Norrbotten tappade 226.

Mycket annat går också emot regionerna som vill locka folk. Regeringen gör fel som vill skärpa kraven på arbetskraftsinvandring, var budskapet från industrin i söndagens SVT Rapport (21/5). Hur ett inkomstkrav på 26 000 kronor i månaden skulle påverka rekryteringen av ”svetsare, mekaniker och elektriker” framgick dock inte. Inte heller ett framtida krav på 33 000 kronor påverkar dessa grupper, ett krav som kommer att utredas och även innehålla undantag från regeln.

Mörker och kyla har aldrig hindrat unga svenskar från att jobba på oljeplattformar eller att rensa fisk på Island. Det hindrade inte folk från att på 1890-talet packa och bege sig till det mycket avlägsna Klondike i nordvästra Kanada. Om Hybrit, Green Steel och Northvolt blir en framgång som drar med sig andra branscher kommer folk att strömma dit i mångtusental, det är ett som är säkert. Det offentliga Sverige gör bäst i att hålla sig borta, att inte skymma bilden av ”Europas Klondike”.