Men om man bara satsar på sociala reformer blir landet så småningom fattigt. Hur ska man klara den knipan?
Så kanske Stefan Löfven (S) funderar nu på sommaren. Några besked har han inte gett, men vi vet att han gärna vill bilda regering med Miljöpartiet. MP är ett parti som nyligen har återgått till sin tidigare motvilja mot ekonomisk tillväxt. Partiet anser att sådan inte kan förenas med den miljöpolitik man vill driva. Vi har det tillräckligt bra, någon tillväxt behövs inte, tycks vara hållningen.
För Stefan Löfven, med bakgrund i IF Metall, måste sådana resonemang kännas väldigt främmande. Han vet av egen erfarenhet hur viktigt det är med förnyelse i företagen för att de ska vara vinstgivande och därmed kunna anställa fler. Å andra sidan vill han inte ge sken av att gynna de rika på de fattigas bekostnad.
Hur Stefan Löfven löser den konflikten – om det blir han som bildar regering – återstår att se. Kanske tvingas han av MP att föra en mer företagsfientlig politik. Eller också är det han som tvingar MP till ett mer företagsvänligt förhållningssätt. Men det kostar sannolikt någon ganska kännbar eftergift på ett annat område.
Sverige är ett litet och exportberoende land. Hittills har vi klarat oss bra, inte minst tack vare många innovationer som har satt fart på vår egen industri, men som också har sålts vidare till företag i andra länder. Samtidigt har situationen förändrats. Konkurrensen har hårdnat och innovationer finns på många håll, inte minst i Kina. Sysselsättningen i svensk industri fortsätter att minska, eftersom allt fler jobb övertas av maskiner. Ett starkt innovationsklimat kommer därför fortsatt att behövas. Parallellt med allt detta har även inkomstskillnaderna i Sverige ökat.
För att hänga med i utvecklingen, och helst behålla platsen som ett av de mest innovativa länderna i världen, måste Sverige sikta på förnyelse. Då räcker det inte att bara satsa på universiteten. Det visar sig ofta att innovationer uppstår på oväntat håll. På de stora företagen kommer anställda med nya idéer, som kan utvecklas inom företaget.
Men inte sällan kommer uppslagen från små företag, eller rent av från enstaka personer som inte alls sysslar med den sortens frågor i jobbet. Hur ska sådana personer kunna förvandla sina idéer från abstrakta tankar till praktisk verksamhet?
Här återstår mycket att göra. Hur stöder man idéer och experiment som kanske misslyckas första gången men som kan lyckas vid andra försöket? Hur ser man till att ett litet och fattigt företag får möjlighet att förverkliga en innovation som sedan kan utvecklas till viktig förnyelse? Måste man, för att stimulera nytänkande, acceptera att innovatörerna och därmed företagen gör stora vinster?
Där finns det mycket som talar för att Stefan Löfven kommer att få bekymmer med sin tilltänkta koalitionspartner MP.