En strategi att försvara men också förbättra

Smittan på äldreboenden och fulla restauranger solkar ned Sveriges rykte.

Bilderna från Stockholms uteserveringar sticker ut under coronaepidemin.

Bilderna från Stockholms uteserveringar sticker ut under coronaepidemin.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-04-14 14:48
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Under påskhelgen minskade stockholmarnas resor till Gotland med 96 procent jämfört med ett normalår, enligt siffror från Telia. Det är förvisso inte så lockande att sätta sig på en färja med över 1 000 passagerare under en pågående epidemi, men resorna från huvudstaden minskade också till utvalda orter på västkusten (med 93 procent), norra Dalarna (92) och Österlen (91).

Det var uppenbart en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendation om att ”undvika resor som inte är nödvändiga”.

Internationell press fortsätter dock att fokusera på Sveriges ”högriskstrategi”, på det som skiljer oss från andra länder. Det är inte svårt att hitta kritiker, inom den svenska läkarkåren, i grannländerna Norge och Danmark eller i världshälsoorganisationen WHO. De lägger ut texten om vad de fruktar kan hända i Sverige, till bilder från trängsel på Stockholms uteserveringar (CNN 14/4). Sådana bilder är inte heller är svåra att hitta.

Utrikesminister Ann Linde (S) försäkrade i förra veckan (CNN 8/4) att livet inte alls pågår som vanligt i Sverige. Hon bemötte Donald Trumps påstående om att Sverige strävar efter flockimmunitet. ”Det är helt fel och det finns många myter om vår coronastrategi”, sade hon till tv-kanalen. Hon gör det sannolikt förgäves så länge svenska regler om folksamlingar, skolor, restauranger, resande med mera avviker från omvärldens.

Vem som har rätt är omöjligt att säga. Att coronadödsfallen i Sverige är dubbelt så många som i Danmark per capita, i paritet med i USA men endast en fjärdedel mot i Italien kan bero på skillnader mellan länderna, men framför allt på att man befinner sig i olika stadier i epidemin.

Statsepidemiologen Anders Tegnell upprepade i gårdagens CNN-reportage det kanske starkaste argumentet för mindre strikta restriktioner – att de är hållbara över tid. Länder som helt stängt ned måste snart lätta på reglerna, vilket nu sker i exempelvis Danmark och Spanien och är förknippat med stora risker. Med Sveriges strategi kan man hålla ut i månader, menar Tegnell.

Även Sverige har i princip stängt ned, med lagar men också med rekommendationer. ”Vi har ett stort förtroende för våra myndigheter”, säger Ann Linde och får en hel del danskar och norrmän att knyta näven i fickan över storebror som vet bäst-landet Sverige.  

Lite mer ödmjukhet skulle inte skada inför mötet med ett virus som världen inte sett förut, och en pandemi som bara är i sin linda. En omedelbar nolltolerans för ny smitta på äldreboenden och våryra kroggäster i armkrok skulle sannerligen inte heller skada Sveriges rykte just nu.