En skam att USA fortfarande avrättar människor

Joe Biden borde ha hållit sitt löfte om att avskaffa detta barbari.

Demonstranter i Idaho protesterar mot dödsstraffet. Avrättningar hör inte hemma i en civiliserad rättsstat.

Demonstranter i Idaho protesterar mot dödsstraffet. Avrättningar hör inte hemma i en civiliserad rättsstat.

Foto: Sarah A. Miller

Ledare2024-05-30 06:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Antalet avrättningar under 2023 steg till den högsta nivån på nästan ett decennium, visar en ny rapport från Amnesty. Antalet utfärdade dödsdomar i världen ökade med 20 procent, till totalt 2 428. Då har Amnesty inte räknat med alla ytterligare tusentals avrättningar som tros ha utförts i Kina under samma period. Det saknas även säkra siffror för Nordkorea och Vietnam. Mörkertalet lär alltså vara högt, betydligt högre än siffran för de registrerade avrättningarna.  

Bara Iran, där regimen försöker stärka greppet om makten, stod för 76 procent av alla registrerade avrättningar. Att hårdföra diktaturer som Iran, Kina, Saudiarabien mördar människor är tyvärr i linje med vad de är för sorts stater. 

Att USA, en rättsstat och demokrati, fortfarande tillämpar dödsstraff är desto mindre begripligt. Enligt Amnestys siffror ökade antalet avrättningar i USA mellan 2022 och 2023, från 18 till 24. I flera delstater har avrättningar genom arkebusering, att skjutas till döds, godkänts och lagts fram som lagförslag.

Amnesty nämner i den nya rapporten även ljus i allt mörker: i Kenya, Liberia och Zimbabwe finns det lagförslag om att avskaffa dödsstraffet. I Sri Lanka, där det funnits farhågor om att avrättningarna skulle återupptas i landet, har myndigheterna bekräftat att presidenten inte hade för avsikt att underteckna avrättningsorder. Pakistan avskaffade dödsstraffet för åtminstone narkotikarelaterade brott, medan Malaysia avskaffade det obligatoriska dödsstraffet. Fler länder tar steg i rätt riktning, samtidigt som det i USA alltså läggs fram lagförslag om att skjuta fångar till döds. Svaret på att giftinjektioner inte kan användas – då läkemedelsindustrin vägrar leverera kemikalier för att slippa sammankopplas med avrättningar i USA – kan inte vara att hitta ännu värre sätt att döda människor.

Inför presidentvalet 2020 lovade Demokraternas Joe Biden att avskaffa det federala dödsstraffet. Sorgligt nog tystnade Biden i frågan efter valet. Även om Bidens regering har fördröjt genomförandet av federala avrättningar, har Bidenadministrationen inte varit tillförlitlig. Justitiedepartementet visade sig till exempel förorda dödsstraff mot en högerextremistisk terrorist som för två år sedan sköt ihjäl svarta personer i en matbutik i Buffalo (DN, 26/5). 

Civiliserade rättsstater avrättar inte människor, vad de än har gjort och vem de än är. Biden borde ha tagit strid mot dödsstraffet, denna skam för USA.